Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. novembra 2014
Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept)
Foto: sracz

… ak je niekto doma údenou prerastanou (alias „adidas“) slaninou „posadnutý“, tak je to určite moja lepšia, samozrejme, že aj krajšia ½! Nápad skombinovať Zobraziť celý popis… ak je niekto doma údenou prerastanou (alias „adidas“) slaninou „posadnutý“, tak je to určite moja lepšia, samozrejme, že aj krajšia ½! Nápad skombinovať ňou jadrovníky paprík „falošný baklažán“, vyšiel z jej múdrej hlavičky (maškrtného jazýčka). Ja, láskou k nej tokajúci, som ho milerád zrealizoval. Mám svoj vlastný, desaťročiami odskúšaný, rcp na údenú slaninu, ale tu sa musím spoľahnúť iba na chabú náhradu. Tunajší „odborníci“ sa priam zúfalo stránia a bránia našemu domácemu údeniu! Oprávne?

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
12÷15 minút
tepelná úprava

Suroviny

6÷8 ks
1÷2 PL
1 ks
10÷12 ks
1 ks
1 ks
podľa chuti g
podľa chuti g
2÷3 strúčiky
1 PL
2÷3 ks
3÷4 halúzky
1 ks
3÷4 ks




Postup

  1. 1

    podľa dobrého zvyku, všetko pekne na dosah ruky

    Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    začal som netradične 5÷7 mm hrubými plátkami prerastenej údenej slaniny, ktoré som po 20÷25 mm nadkrojil na „hrebienok“ a obojstranne opiekol na suchej panvici; voňavých „murínov“ som v tanierovej „bukse“ uložil (na jeden uložíš a druhým, obráteným, prikryješ) do akurátne vyhriatej rúry, aby nevychladli. Výpek, nebolo ho veľa, som obohatil rastlinným olejom a na ňom som orestoval pokrájanú červenú cibuľu

    Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    priebežne som pokrájal jadrovníky paprík na plátky a po ½ červenej a zelenej papriky na asi 5 mm široké a 20 mm dlhé „klátiky“. Pozn.: uprostred drevenej podložky sú horné odkrojky „srdiečok“, ktoré sú predsa len trošku tvrdšie

    Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    plátky jadrovníkov, spolu s pokrájanými paprikami som pridal do urestovanej cibule, osolil, oeMČeKoval, premiešal a nechal na mäkko podusiť

    Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na záver som pretlačil strúčiky cesnaku a pridal PL čerstvého masla a premiešal;

    Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    „vklepol“ vajíčka, aby sa z nich vytvorili „žlté oči“; voňavý základ som posypal lístkami petržlenovej vňate (aj jej pokrájané stonky obohatia výslednú chuť a jemne praskajú pod zubami)

    Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    toto je raňajkový plytký tanier (podľa želania som jej vajíčko napokon zmiešal so základom) s porciou pre moju vzácnu pani, s pokrájanou paradajkou, znakmi jej „modrej“ krvi z kápie, halúzkou petržlenovej vňate a samozrejme s opečenou slaninou,

    Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ktorú som si k svojej „čiastke“ na panvici pridal aj ja,

    Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    použil som všetko, čo ostalo a zavadzalo na stole; … hej a túto dobrotu sme zajedali na sucho opečenými hriankami domáceho chlebíka

    Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    jeseň sa rozbehla na plno a akoby som počul spievať priateľa Wabiho Daněka „listopadové listí pomalu už sedá …“; japonský javorček pred našim domom sa tiež „prezliekol“ do temnočerveného šatu

    Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jozka2
Podobne som robila utorok,len nie tak krasne nacacane/nebolo casu/ ale bolo chutne,urcite aj tvoje vyzera 2 x chutne pretoze bolo robene z lasky a vdacnosti.5*****
frezia68
@sr ácz: Už musím vyskúšať niekedy tie jadrovníky,lebo na Tvojom tanieri vyzerajú tak lákavo. Vraj údeniny sú karcinogénne,ale občas predsa všetci zhrešíme a ja tiež súhlasím s názorom,že nie dĺžka života je dôležitá,ale jeho kvalita.A vychutnať takú dobrú domácu klobásku,slaninu,tlačenku(ale nie v tom umelom rukáve),jaternicu a potom fajný zákusok ku káve..........snívam :-) .Iste si svoju drahú potešil,tak pekný večer !
tati2008
@sracz ,jadrovníky som už varila podľa Tvojho 1.receptu ,ktorý si pridal a boli výborné.Keď mám papriky vždy si ich odložím a uvarím niečo dobré.Ďakujem za Tvoju inšpiráciu.Dobrý večer !
sracz
Všetkým trom Vám veľmi pekne ďakujem za milé slová; veď od tak šarmantných dám, sa anu iné nedá čakať! Pri Vašej realizácii Vám želám úspech a dobrú chuť!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia