Oriešková torta
Oriešková torta

Jadran torta fotorecept

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, 6. októbra 2017

Stará dobrá klasika, ktorá vždy zachutí.

8 -12
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
80 g
80 g
2 PL
20 g
1 ČL
1. plnka:
350 ml
100 g
1 balíček
2 ks
250 g
70 g
2. plnka:
500 ml
2 balíčky




Postup

  1. 1

    Vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Vareškou vmiešame po troške múku, kakao, kypriaci prášok do pečiva. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.

    Jadran torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto upečieme a necháme vychladnúť. Vychladnuté vyberieme z formy a odstránime papier na pečenie.

    Jadran torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: Z mlieka, cukru, Zlatého klasu a žĺtkov uvaríme puding. Za občasného miešania puding schladíme. Do vychladeného pudingu všľaháme maslo a zomleté opražené orechy. Orechy najskôr zomelieme a potom v suchej rajničke pomaly opražíme. Pozor, aby nezhoreli. Krém natrieme na korpus.

    Jadran torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom do tuha. Natrieme na orechový krém. Malú časť šľahačky si môžeme odložiť na ozdobenie. Poriadne schladíme.

    Jadran torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ozdobíme podľa vlastného vkusu.

    Jadran torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Alebo aj takto.

    Jadran torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môžeme aj poliať čokoládou.

    Jadran torta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

pivonka
Nádherne vyhotovená. V časoch mojej mladosti bola najlepšia cukráreň v Žiline na Hlinách a jadranská torta bola ich najlepší produkt. Ja som ju piekla podľa tohoto receptu (a bola výborná), aj ju mám odfotenú, ale nevedela som ju pridať do komentárov.
1x radost
redakcia
@Pivonka (7.10.2017 09:21)

Fotografiu ku komentáru pripojíte tak, že kliknete na zelenú ikonku Pridaj aj obrázok, ktorá sa nachádza pod rámikom Pridaj komentár. Fotografia musí byť vo formáte jpg a menšia ako 2 MB. Ak máte fotku príliš veľkú, pokojne nám ju pošlite na redakcia@varecha.sk. My Vám ju radi zmenšíme, aby ste ju mohli pridať. Peknú sobotu želáme!
haji
Bezva torta, taková se mi bude hodit!! Díky za receptík!
havino
Velmi peknú ju máš,
Aj ja na ňu spomínam z čias mladosti ako @pivonka spomína z tej istej cukrárne v Žiline na Bulvari, uložim si ju kvôli krému veru
marienka44
Krásne, nemám slov.
Kde kúpim takú lopatku zakrivenú na roztieranie krému? Bod č. 4. Myslím, že je to praktická pomôcka.
afataga
Nic v zlom, ale nemozes si byt ista, ze vzdy zachuti, mne urcite nie, aj ked uznavam, ze si sa pekne pohrala a kto ma rad kremove, tomu urcite chutit bude. Tu cukraren si aj ja pamatam, volala sa Eva, ja som tam mala najradsej taku placku so susenym ovocim a mandlami obliata cokoladou, tusim sa volala Mandlova placka, dnes by sme asi povedali Marokanka.
haji
@Afataga (7.10.2017 19:19)
Milá Afi, sto lidí, sto chutí. Mám kamarádku - a ta by nedala do úst nic sladkého co je s ovocem!! - a to ani pečeným, ani syrovým - ani s lekvárom. Papá len orechové, vanilkové a nanejvýš karamelové, kávové. To je pak těžká porada. Proto mi srdce zaplesalo nad tímto receptem - je pro moju kámošku ideálný!! Já mohu sladké všeho druhu - suché i krémové - prostě sladké jakékoliv. Každý jsme originál. Marokánky mám také ráda - zatím - dokud mi slouží zoubky. Hezký večer přeji všem!
tatranka
Krásna tortička a ohromné,hoci jednoduché zdobenie.Tvoja práca je elegantná a o chuti vôbec nepochybujem. Už je v KK.
zdenka1009
Fíha, krásne urobená torta...a z obrázku č. 5 nemôžem spustiť oči.
afataga
@Haji (7.10.2017 19:27)

ja som tortu nehanila, pochvalila som ju, len som chcela aj ja spomenut tu cukraren
1x haji
haji
@Afataga (8.10.2017 13:50)
Vždyť já vím, potřebovala jsem si pokonverzovat, vždyť mě znáš, zlato!
janger
Dakujem za recept, vyskusane! Dobra torta :-).

Maly rozdiel, ako som piekla ja....trosku viac kakaa do cesta a do slahacky som dala zelatinu. V niektorych inych receptoch na tuto tortu bol pridany klopfix do slahacky, ja som chcela vyskusat so zelatinou (to pre taku istotu, ale asi ani nie je treba)...


1x haji
735413
Dobrý deň, chcem sa opýtať na veľkosť formy na tortu, chcem ju v piatok upiecť, ďakujem
haji
@735413
Odhaduji to na 24 cm. @katarinalucanova už tu má jednu tortu, malinovú, forma i tác odpovídají. Snad jsem pomohla. Když nedáš nick autora k otázce, těžko autor objeví, že se někdo na něco ptal. Ať se torta podarí!
kucharka
Túto tortu si pamätám z cukrární môjho detstva... a keď som videla fotku, dostala som na ňu veľkú chuť. Až teraz som sa k nej dostala, prišla so spomienkami :-))
Ďakujem za recept, výborná je.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia