Jablkový závin z vaľkaného cesta s dvomi plnkami (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Upútala na plnka, ktorú pridala @pusta: http://varecha.pravda.sk/recepty/staromadarska-jablkova-strudla-fotorecept/54285- recept.html chcela som ju vyskúšať. Dva záviny som spravila podľa @pusta a dva jablkovo makovo višňové. Za cesto, ktoré som si privlastnila a robím len podľa neho, vďačím @sovka62 http://varecha.pravda.sk/recepty/valkana-strudla/25405-recept.html

20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Odvážila som si 100 g hladkej múky. Pridala som štipku soli.
  2. 100 g masla som si rozpustila v mikrovlnke.
  3. K múke som pridala jedno celé vajíčko.
  4. Nakoniec ešte vlažné maslo.
  5. Vidličkou som spracovala cesto. Kým si pripravím náplne, cesto som dala do chladničky.
  6. Zavárané višne v rume som dala okvapkať. Nálev som použila na namočenie hrozienok. Pripravila som si mak, mletú škoricu,cukor. Na masle som opražila strúhanku. Na suchej panvici som opiekla nasekané orechy. Očistila som jablká. Dala som ich vody s troškou octu, aby mi neočerneli. Jablká som doteraz zvykla strúhať, teraz som ich nakrájala. Mak mám mletý, všetko potrebné pripravené na kuchynskej linke.Než som išla vaľkať cesto, v mikrovlnke som si rozpustila maslo, ktorým budem potierať vyvaľkané cesto.
  7. Náplne mám pripravené. Vybrala som cesto z chladničky, trochu som ho premiesila, vytvarovala som valček a rozdelila som ho na 4 časti. Maslo v ceste medzitým v chladničke stuhlo. S cestom sa výborne pracuje.
  8. Cesto som na doske vyvaľkala na tenko, dobre som ho potrela rozpusteným maslom. Na to som dala strúhanku opečenú na masle do zlatista. Posypala som cesto hrozienkami, na sucho opečenými podrvenými vlašskými orechami, 3 pl kryštálového cukru a mletou škoricou.
  9. Nakrájala som očistené jablká. Tie som pokvapkala citrónovou šťavou. Kraje závinu som natrela maslo.Je vidieť, ako je cesto natenučko vyvaľkané.
  10. Sprava aj z ľava som cesto preložila,, preložené kraje som ešte natrela maslom. Cesto som zrolovala a jednen závin je hotový. Preložila som ho na vymastený plech. Na plechu som ho ešte natrela maslom. Takto som spravila ešte jeden závin.
  11. Druhé dva záviny som spravila s makom, jablkami a višňami v rume. Cesto som natenko vyvaľkala, natrela maslom, posypala 4 pl cukru, mletou škoricou, podrvenými na suchej panvici opečenými vlašskými orechmi, ktoré mi zostali a hrozienkami namočenými zo šťavy z višňového kompótu a samozrejme makom.Maku som dala 5 - 6 pl a ešte som ho posypala doma urobeným vanilkovým cukrom 1 pl. Na to som nakrájala jablká, pokvapkala maslom, preložila kraje sprava aj z ľava, natrela som preložené časti maslom a zrolovala.
  12. Na plechu som záviny natrela maslom.
  13. Rúru som vyhriala na 200 °C. Záviny som piekla 20 minút. Čas je len orientačný. Každá rúra pečie inak.
  14. Konečne je sú záviny upečené. Začala som ho ochutnávať. Toľkoto som z neho sama zjedla na posedenie. Veru som ho nemusela toľko chutnať:-)
  15. Tu je v reze makový závin s jablkami a višňami.
  16. Plnka podľa @pusta nemá chybu.
  17. Manžel rozmýšla: prečo mi dala takú malú porciu:-) To preto, aby mu nebolo ťažko ako mne:-)