Jablkový závin so strúhaným perníkom fotorecept

diabambulka - fotkadiabambulka, 28. decembra 2010
12
porcií
20-30 minút
na 190 °C

Suroviny

400 g
1000 g
50 g, strúhaný
1 ks
1 ks
podľa chuti
na potretie




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto rozvaľkáme na tenko. Do stredu lístkového cesta dáme na jemno nastúhaný perník ( niekedy dávam aj strúhanku alebo orechy ).

    Jablkový závin so strúhaným perníkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na takto pripravené cesto uložíme jablká, ktoré si nastúhame na strúhadle ako uhorky, aby zostali šťavnaté. Posypeme škoricovým a vanilkovým cukrom, pridáme hrozienka, ktoré môžu byť namočené aj v rume.

    Jablkový závin so strúhaným perníkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Konce zvinieme do vnútra.

    Jablkový závin so strúhaným perníkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Urobíme závin, ktorý si preložíme na plech. Potrieme ho žĺtkom a posypeme mandľovými lupienkami.

    Jablkový závin so strúhaným perníkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme pri teplote 190 stupňov Celzia približne 20 -30 minút.

    Jablkový závin so strúhaným perníkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájame a podávame, najlepšie teplý závin s kopčekom šľahačky a dobrou kávou:-))) Dobrú chuť.

    Jablkový závin so strúhaným perníkom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

janazjarku
Pred tromi mesiacmi som dostala darček z dovolenky od kolegu "Perník na strúhanie" pravý český a od vtedy som čakala na takýto recept tak teda pekne ďakujem na Silvestra upečiem :-)
danenka
A kde sa dá, ale na Slovensku kúpiť taký perník ?
evanaaa
Tu asi nie, skôr v tých Čechách, už tu deba ta o tom bola a aj rada: kúpiť si obyčajný perník a nechať stvrdnúť-vysušiť a potom strúhať, alebo si ho viac napiecť a stvrdnutý postrúhať. Ja som piekla perníčky pred Vianocami, mäkké budú hádam na Veľkú noc, ale dala som k nim kúsok jablka, tak uvidím.Ale dali by sa aj struhať.
garanco
Dobrota! Ja by som tú šľahačku vynechala, ináč nemá chybu!!!
diabambulka
Ahojte varecháči, veru veru aj mne ten perník na strúhanie doniesol manžel z Čiech, ale ako hovorí evanaaa ja by som nastrúhala asi aj klasické vianočné perníčky, lebo tie popužívam ak robím plnku do perníčkov viď.:Veselé zliepané medovníčky s čokoládovou polevou
marianne69
...tak toto mam v plane pri najblizsej prilezitosti....myslim,ze @sovka62 pridala receptik na struhany pernik,pridala by som aj link,len musim zistit ako:-)
janger
Ja ale asi postruham (pomeliem) tiez moje vianocne medovnicky. Tie boli ako kamene a zostali ako kamene, vobec nezmakli :-(((.
marianne69
@janger vdaka Ti, dobra vila:-)))ja som tento rok piekla medovnicky od @babay a boli skvele,ked ti poviem,ze som ich piekla z 2 kg muky tak mi neuveris a predstav si ten moj si stiha s nimi poradit,je medovnikovy zavislak:-))))))
janger
:-))), @marianne , tie moje medovniky 'chrumem' len ja, ani nie zmaknut, ani nie. Chutove su dobre, ale inac tak na vylomenie zubov...Nastastie som ich az tak moc nespravila. Ale v tomto receptiku ich vyuzijem! Pozriem aj ten recept od @babav.
moli
Neskutočné čo človek pre úžasný pocit v ústach nevymyslí.Musí to veľmi dobre chutiť!KK!
gablerovaj
vyzerá úžasne, mám ho v kk, raz, keď urobím perník na strúhanie, tak ho upečiem :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia