Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkový zákusok fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 9. októbra 2017

Teraz je sezóna na jablkové zákusky, tak aj ja jeden pridávam.

70 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
200 g
4 ks
1 ks
100 ml
100 ml
štipku
2 PL
Krém:
250 ml
500 ml
3 ks
1 kg (nastrúhané)
2 ks
3 ks
2 PL (na karamel)




Postup

  1. 1

    Vymiešame si žĺtky s práškovým cukrom a štipkou soli do peny, postupne pridávame olej a mlieko. Potom pridáme múku zmiešanú s PDP a kakaom. Ja si to vždy, keď idem dávať do cesta, všetko spojím a preosejem a dám na žĺtkovú penu. Nakoniec pridám vyšľahané bielky. Cesto vylejem do formy, ja som dala do formy s priemerom 28 cm, naspodok som dala papier na pečenie. Ešte jedna dôležitá poznámka. Takto, ako som dala suroviny sem, som si to upravila, ale len po upečení, nakoľko keď sa pozriete na koláčik vidíte, že ten korpus je veľmi vysoký. Ak by ste chceli piecť na plechu, v tom prípade dajte 300 g múky, 300 g práškového cukru a 5 vajec. Ale ak do okrúhlej 28 cm formy, tak dajte tak suroviny, ako uvádzam vyššie. Tak toto sú suroviny.

    Jablkový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A tu už mám vymiešané žĺtky, vyšľahané bielky a zamiešanú a preosiatu múku s PDP a kakaom.

    Jablkový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko spolu, tak ako vyššie uvádzam, zmiešame a vylejeme do formy, na dno dám papier na pečenie. Piekla som na 180 stupňov 45 minút.

    Jablkový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ sa mi koláčik upiekol a vychladol, som si obielila a nastrúhala jablká. Na rajnicu som si dala 2 PL kryštálový cukor.

    Jablkový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Urobila karamel.

    Jablkový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dala jablká nasypala škoricový cukor a krátko podusila.

    Jablkový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyšľahala som šľahačku s vanilkovým cukrom a do toho som zamiešala dve pochúťkové smotany. Koláčik bol vychladnutý, tu sa priznám, že som ho zabudla odfotiť, keď som ho vytiahla z rúry. Vyklopila som ho stiahla papier na pečenia a dala nazad do formy. Dala som naň smotanový krém a dala do chladničky, aby trochu stuhol.

    Jablkový zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som naň dala udusené jablká.. Pripravila som si želatínu podľa návodu a naliala na jablká. Ešte som na vrch trochu prizdobila orechami. Znovu dala do chladničky, aby to dobre stuhlo.

    Jablkový zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a ďalší obrázok hotového koláčika.

    Jablkový zákusok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A už sa hostím aj s kávičkou. V pozadí, ako vidíte nám syn doniesol tvarohový koláč, ktorý vynikajúce pečie moja nevestička, ktorá má recept po mojej mamičke, ktorá takéto koláče pekávala na svadby.

    Jablkový zákusok (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Tvůj receptík se mi moc líbí, takový zákusek by mi moc chutnal! Zajímalo by mě, zda prozradíš, jak jsi dostala orechy do toho ornamentu, milá @Sonulienka ? Krásná práce, jsi šikulka!
luwinka
Krásny koláčik vyzerá ako torta . Aj ja by som rada vedela ako si tie ornamety z orechov urobila, pekne to vyzerá. No a tá chuť musí byť riadne dobrá. Pekný obrázok je č.9 - naozaj ako torta. Páči sa mi uložím si ho ďakujem za recept.
sonulienka
Dievčence ďakujem Vám to zdobenie som dosiahla veľmi ľahko mám predlohu ktorú som si najmenej pred "10" rokmi kúpila v Lídli tu je ak Vám pomôže a ak to ešte niekde uvidíte -


sonulienka
Je to 6 takýchto umelo hmotných koliesok kde na každom je iný vzor. Prikladám ešte jeden obrázok aby ste videli. Každý má priemer 27 cm.


luwinka
ďakujem pekne , no tak to som ešte nevidela . Ale je to fajn, ak niekde natrafím kúpim si ju tiež .
lily2183
Koláčik je suprovy a určite veľmi dobrý, chcem sa opýtať či netreba K smotanam pridať stužovac Ďakujem.
sonulienka
@Lily2183 môže sa pridať ale v recepte nebol. Tá kyslá smotana to zahustí a drží. Inak som rozmýšľala, že by bol dobrý tento krém aj s mascarpone a držal by tiež dobre.
katka78
@Luwinka (9.10.2017 22:52) Ak nenatrafíš, môžeš si jednoducho spraviť podobnú šablónu z tvrdého papiera. Nevydrží toľko, čo plastová, ale poslúži
haji
@Sonulienka (9.10.2017 20:22)
Děkuji, milá @Sonulienka , mohlo mě to napadnout - že šablona. To jsi měla dobrý nos, když jsi je koupila. Už jsem se dívala, dělá je kdekdo od Dedra až po Tescomu. Pravda, že poslúží aj šablona doma in, jen to chce trpělivost! haha @Katka78 díky za typ.
stanci11
páni, to je nádhera, niečo pre môjho ocina, on je jablkový od uši až po päty tak bude rád ;)
tatranka
A zabudla som poznamenať,ako ohromne by sa mi takéto šablonky na zákusky zišli.Neviem zdobiť a určite by som si s nimi pomohla.
izabella929
pekná tortička..) už som ho obdivovala na FB..krásne si sa pohrala, vyzerá ako rozkvitnú lúka..
sonulienka
Ďakujem Vám všetkým, Martuška dúfam, že natrafíš na niečo podobné, budem držať palce.
@Stanci11 vyskúšaj možno bude ocinovi chutiť.
1x haji
havino
fajný koláč, viac menej torta, páči sa mi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia