Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkový zákusok 1-2-3 fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 1. júla 2022
Jablkový zákusok 1-2-3 (fotorecept)
Foto: helena10

Piekla som ho z posledných našich jabĺk. Príprava a pečenie je nenáročné, lebo hneď ide do rúry jedna vrstva za druhou. Nemusíte čakať, Zobraziť celý popisPiekla som ho z posledných našich jabĺk. Príprava a pečenie je nenáročné, lebo hneď ide do rúry jedna vrstva za druhou. Nemusíte čakať, kým niečo stuhne alebo vychladne... Hotový vychladený zákusok je veľmi šťavnatý, osviežujúci a chutí výborne.

Suroviny

Prvá vrstva:
1,5 kg očistené a nakrájané
2 PL
1 bal.
1 bal.
6 PL
Druhá vrstva:
1 l
4 PL
5 ks
7 PL
Tretia vrstva:
5 ks
9 PL
štipka




Postup

  1. 1

    Prvá vrstva: Očistené a ošúpané jablká nakrájam cez pomocníka - krájač jabĺk - na osminky. Jablká rozložím do plechu na pečenie rozmerov 20 x 30 cm, ktorý nemažem ani nesypem. Jablkovú vrstvu rovnomerne posypem zmiešanými cukrami a detskou krupicou. Riaďte sa podľa kyslosti svojich jabĺk.

  2. 2

    Vložím piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov.

  3. 3

    Druhú vrstvu pripravujem hneď, ako vložím do rúry piecť jablká. Vyšľahám žĺtky s cukrom, vmiešam múku a asi 1-2 dl mlieka. Ostatné mlieko dávam variť a do vriaceho vlejem vymiešanú žĺtkovú zmes a uvarím na hustý krém.

  4. 4

    Keď sú jablká napoly upečené (v mojej rúre asi 17-20 minút – záleží to od tvrdosti jabĺk), vyberiem ich z rúry a zalievam horúcou žĺtkovou uvarenou druhou vrstvou. Vložím späť do horúcej rúry.

  5. 5

    A pripravujem tretiu - bielkovú vrstvu. Bielky so soľou a cukrom vyšľahám na tuhý sneh. Hneď vyberám plech z rúry a navrch žĺtkovej vrstvy natieram tuhý bielkový sneh. Vrátim do rúry na čas, kým sa sneh zapečie. Pri pečení sa riaďte podľa svojej rúry.

    Jablkový zákusok 1-2-3 (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený zákusok potom nechám poriadne vychladiť (najprv na izbovú teplotu a následne dávam do chladničky).

  7. 7

    Ochutnávka je následujúci deň, lebo som piekla neeeskoro večer (keď sa u nás vzduch ochladí).

  8. 8

    Ochutnávka pre dobrých susedov...

    Jablkový zákusok 1-2-3 (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

mamec
Normálne som dostala na tento koláčik chuť! Momentálne však nemám jablká, ale určite raz vyskúšam. Z letných jabľk by to šlo urobiť? Predsa, sú šťavnatejšie a keď tu nie je žiadne cesto, nespravilo by to galibu?
olinecka
Názov naozaj zodpovedá tvojmu koláčiku. Pekne prehľadný postup odporúčania podľa mňa je to na 1(tku).Dobre si napiekla snehová perina na vrchu, dobrota.
helena10
@mamec , vďaka za príjemnú odozvu. Naše jablká boli šťavnaté, ale môžeš posypať viac múkou alebo okrem múky posypať mletými orechami či strúhaným kokosom - aby sa nepokazila chuť veľkým množstvom múky. Veľa zdaru pri pečení. 🤗

helena10
@olinecka , ďakujem za pochvalu, je to podľa mňa ozaj dobrota a upečená raz-dva. Pekný víkend prajem.🌞

mamec
@helena10 (2.7.2022 16:44)
Kokos! Veru aj mám taký, čo sa už dožaduje spracovania. Láka ma to stále viac. Vďaka za radu :)
helena10
@mamec , rado sa stalo. Tak do toho, neboj sa, nič nepokazíš. Na dne plechu pod upečeným koláčom bude trochu "mokro" od jabĺk, ale to nie je problém, práve to robí zákusok šťavnatým a chutnejším, fajnovým. Jedli sme ho z tanierika - nie je to zákusok do ruky...😉 Daj vedieť, keď upečiem, ako chutil. 🤗

helena64
Zaujímavý koláčik, hoci Rp na jablkové koláče mám milión, ukladám, určite upečiem a ďakujem za nahliadnutie. Vyzerajú výborne a určite tak aj chutia. U nás jablkové môžme vždy. Ďakujem
helena10
@helena64 , vďaka za pozitívny ohlas. Vyskúšaj, oplatí sa. Jablkových receptov a koláčov nikdy nie je dosť... aj nám chutia. Pozdravujem srdečne.

mamec
Včera som konečne upiekla!
Nemala som letné jablká (zo sestrinej záhrady:) ) len z reťazca, takže veľa šťavy nepustili. Časť krupice som nahradila kokosom a trochu ubrala cukor. Nemám ho taký pekný ako ty, ale mojim chlapom to nevadí, oni vzhľad neriešia. Je to taká osviežujúca mňamka.
helena10
@mamec , teší ma, že si koláč upiekla a hlavne, že ste si dobre zamaškrtili ... 😉 🤗

monikakovacova
Koláčik upečený a da sa stihnúť aj pri veľkom zhone a troch deťoch 😁 a už sa tešíme až ochutname. Vyzerá výborne 😍😍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia