Jablkový zákusok

Jablkový piškótový koláč bez lepku

Autor receptu: novalim

Upiekli sme si skvelý piškótový koláč bez lepku s plnkou z jabĺk a mascarpone.* Je tak dobrý, že by bola škoda nepodeliť sa s vami o tento super recept. Vyladená ovocná chuť s krémovou plnkou sa dopĺňa s jednoduchosťou nadýchanej piškóty bez lepku. Ak sa rozhodujete, čo napiecť, určite vyskúšajte tento recept.

10
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme jablkovú plnku. Očistené jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame ich na malé kocky, dáme ich do hrnca, posypeme mletou škoricou a podlejeme asi pol deci vody. Jablká varíme na strednom ohni do úplného zmäknutia. Potom ich rozmixujeme ponorným mixérom a ešte krátko povaríme. Necháme ich úplne vychladnúť.
  2. Na piškótový korpus v mise vyšľaháme celé vajca s kryštálovým cukrom, až kým sa spraví nadýchaná bledá tuhšia pena. Do nej preosejeme bezlepkovú múku Promix PK alebo PK špeciál spolu s kypriacim práškom a gumenou varechou zapracujeme múku do vaječnej zmesi.
  3. Na plech s papierom na pečenie nakreslíme kruhy s priemerom 20 cm. Budeme ich potrebovať 4-5 ks. Na kruhy potom nanesieme rovnaké množstvo pripraveného cesta, uhladíme povrch a postupne ich všetky upečieme na 180 stupňoch. Pečieme ich asi 10 minút do zlatohneda. Po dopečení ich necháme krátko vychladnúť a potom ich stiahneme z papiera na pečenie a odložíme bokom.
  4. Keď máme všetky korpusy upečené, pripravíme si plnku. Do vyššej nádoby dáme všetky prísady na mascarpone plnku a mixérom ich vyšľaháme do hustého krému. Na servírovací tanier dáme prvý plát cesta. Naň nanesieme časť mascarpone krému a na ten časť jablkového krému. Prikryjeme ďalším plátom piškótového cesta a opäť vrstvíme, až kým nedáme poslednú vrstvu z cesta.
  5. Pred podávaním ešte natrieme na poslednú vrstvu cesta trochu mascarpone krému a posypeme ho mletou škoricou. Jablkový piškótový koláč bez lepku necháme aspoň hodinu-dve odstáť, aby pláty cesta nasali trochu vlhkosti z plnky. Koláč sa tak bude lepšie krájať a bude super šťavnatý.