Jablkový koláč

Jablkový koláčik

Autor receptu: katarina22

Receptík od mojej obľúbenej cukrárky Adriany Polákovej. Pridávam pre tých, ktorí ho ešte neskúšali. Ovocie sa dá ľubovoľne obmeniť, skúšala som ho aj s hruškami alebo s mixom jabĺk a hrušiek a zakaždým zožal veľký úspech. Dobrú chuť :)

12
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, práškového cukru, masla, vajíčka a štipky soli si vypracujeme cesto. Ja sa s týmto druhom cesta trápim, pretože je tuhšie, ale po toľkých pokusoch, sme si na seba zvykli. Pre vás, skúsené cukrárky, to bude úplná malina. Cesto po spracovaní zabalím do potravinovej fólie a nechám v chladničke, stačí nejakých 30 minút.
  2. Keď je cesto odležané, rozvaľkáme si ho na pomúčenej doske. Cestom vystelieme dno tortovej formy a kúsok cesta potiahneme na okraje. Cesto nezabudneme popichať vidličkou (priznám sa, viackrát som zabudla), inak sa nám pri pečení vyduje. Pečieme pri teplote 180 °C, asi 10 - 12 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
  3. Na jablkovú plnku si nakrájam na kocky jablká, ja ich aj šúpem. Dusím ich v hrnci spolu s kryštálovým aj vanikovým cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a citrónovou kôrou. Škoricu môžme nahradiť aj škoricovým cukrom, ak ju doma nemáme, vtedy by som však ubrala z kryštálového cukru. V originál recepte sa jablká majú rozmixovať tyčovým mixérom, ja ich však nechávam vcelku. Keď nám zmes trošku vychladne, pridáme zmäknuté maslo a žĺtky.
  4. Jablkovú plnku vylejeme na predpečený korpus a ďalej pečieme pri teplote 180 °C , asi 25 minút.
  5. Na snehovú perinku vyšľaháme bielky so štipkou soli. Z originál receptu som ubrala cukor, dávam 100 g , raz som dala tuším aj menej, pretože koláč sa mi zdal veľmi presladený. Cukor pridávame do snehu postupne, kým nám nevznikne lesklý sneh. Ten potom natrieme na koláč a dopekáme 5 minút.
  6. Dobrú chuť :)