Jablkový koláč
Jablkový koláčik s ružičkami (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Ďalší recept teraz aktuálny - jablkový. Je výborný a urobený raz dva.
30 minút príprava |
30-40 minút na 160-190 °C |
Postup
- Tu sú suroviny.
- Najprv si pripravíme jablká - umyjeme ich, ale neočistíme, zbavíme jadier prekrojíme na polovicu a krájame na 2 mm plátky.
Takto si predpripravíme aspoň na 13 - 15 ružičiek. Každá ružička sa bude skladať zo 7 ks plátov.
To, čo nám z jabĺk ostane, nakrájame na malé kocky a dáme bokom.
- Do hrnca si vylejeme 400 ml vody, 100 g kryštálového cukru a 1/2 ČL škorice. Necháme povariť, pokiaľ sa nám cukor nerozpustí. Potom pridáme jablkové lupienky a trochu povaríme do sklovita.
Jablká zo sirupu vyberieme sirup dáme bokom. Lupienky necháme trochu vychladnúť a potom ich dáme do mrazničky. Tuto som zabudla fotiť.
No a ideme na cesto:
Cukor si vyšľaháme s celými vajíčkami a trochou soli. Keď máme dobre vyšľahané - šľaháme strojom - pridáme mäkké maslo a citrónovú kôru. Znovu dobre prešľaháme.
- No a tu máme vyšľahané cesto.
- Teraz pridáme múku s PDP a dobre premiešame.
- Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie a pridáme asi jednu štvrtinu cesta do formy a rozotrieme.
- Na toto poukladáme kúsky jabĺk, ktoré nám ostali a nakrájali sme si ich na menšie kúsky.
- No a rozotrieme ostatné cesto. Vyberieme si jablkové lupienky z mrazničky a začneme robiť ružičky.
- No a tu je už jedna časť ružičiek na ceste.
- A takto vyplníme celú formu.
- Dáme piecť do rúry na 160 - 190 stupňov a pečieme asi 35 - 40 minút. Ale tu si dajte pozor, každá si svoju rúru poznáte, ja som pichla špajdľou do stredu. Keď bola špajdla čistá, vybrala som koláč z rúry.
- Teraz príde na rad sirup, čo nám ostal z jabĺk, trochu s ním pokropíme koláčik. Necháme ho vychladnúť a na koniec posypeme práškovým cukrom.
- A môžeme koštovať.
- A už si idem urobiť kávičku a okoštujem, čo som si upiekla.
Manžel už síce koštoval a 2 krát som mu už odkrojila.