Jablkový koláč zemiakový - bezlepkový

Autor receptu: manka1

Pôvodný názov bol Storočný jablkový koláč - a bol s klasickou múkou. Upratala som si ho tak kvalitne, že dnes som radšej brázdila PC, ako ho hľadať. Zložka v ceste - Zemiaky uvarené v šupke - niečo som našla - samozrejme upravené pre bezlepkáčov (ale môžu aj lepkový - ak si zmenia múku)

20 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Postup

  1. Zemiaky uvarené v šupke - postrúhame na strúhadle, alebo pretlačíme cez lis do misky. Pridať práškový cukor, Heru, prášok do pečiva, múku Schär Dunkel-Mix - a štipku soli. Vypracujeme rukou hladké cesto. Bolo krásne - nelepilo sa. Cesto rozdeliť na dve polovice - jedna pôjde na spodok koláčika a druhá navrch.
  2. Použila som plech - staručký - rozmer - 22x29cm - je s teflónovou úpravou - takže nebolo treba mastiť. (Inak by som použila papier na pečenie) - poroztláčala som cesto rukou - pekne od kraja ku kraju. rozložila na spodné cesto plnku - očistené, nastrúhané jablká, ochutené vanilkovým a škoricovým cukrom, pridané hrozienka podľa chuti. Roztlačila som na papieri na pečenie znovu druhú časť cesta - a preniesla na jablkovú plnku - prevrátené pritlačila - odlepila - a bolo hotovo...ešte popichala vidličkou - to aby mala kadiaľ unikať para z jabĺk. Už len upiecť asi 30 min. na 170°C - podľa rúry - skrátka upiecť do ružova.
  3. už len pocukrovať - keď trochu vychladne - lebo ak pocukrujete veľmi teplé, tak sa vám cukor rozpustí, vpije do koláča - a nebude ho vidieť. ...pokrájame... a už len vychutnávame.
  4. Recept je známy, ale nie vždy pre bezlepkáčov práve toto krehké cesto drži spolu - a tu drží! a nemrví sa! Určite tomu pomáhajú aj tie zemiaky, ale aj tá múka je fajn - cesto je trochu tmavšie - ale v zložení tej múky je pohánková múka - a práve tá robí tú tmavšiu farbu - opticky je to akoby celozrnné...:)