Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom fotorecept

hudobnicek - fotkahudobnicek, 3. novembra 2012

Jednoduchý a chutný. Pôvodný recept je bez snehu, len som sa potrebovala zbaviť 4bielkov, ktoré mi zvýšili po dvojitom pečení tohto koláča za týždeň, Zobraziť celý popisJednoduchý a chutný. Pôvodný recept je bez snehu, len som sa potrebovala zbaviť 4bielkov, ktoré mi zvýšili po dvojitom pečení tohto koláča za týždeň, lebo je veľmi dobrý a odporúčam aj kombináciu tohto cesta s hruškami a pudingom. Viac info v recepte :)

30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
200 g
250 g
2 ks
1 ks
1 ks (Palmarin,Hera,Helia a pod.)
1 ks
1 štipka
 na posypanie cesta
Plnka:
1,5 kg
1 ks
1 ks
1 hrsť posekané (nemusia byť)
 (nemusí byť)
  na sneh (tiež nemusia byť:)




Postup

  1. 1

    Zvážime si suroviny a do misy dáme múky zmiešané s PDP, vajíčka, maslo, soľ a cukor. Moja zmes je preto bodkovaná lebo ja miešam kryšt.cukor s hnedým trstinovým pol na pol. Zo zmesi si vypracujeme rukami cesto.

    Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keby sa vám hmota veľmi lepila, stačí dosypať trochu múky. Takto spracované cesto prikryjeme utierkou a necháme postáť za ten čas, kým si pripravíme plnku.

    Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame so škoricovým a vanilkovým cukrom.

    Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si aspoň približne rovnako rozvážime na 4 časti. Kto je šikovný, stačia mu 2 :) Ale mne sa nikdy nepodarí preniesť jeden veľký plát na plech bez toho, aby sa mi roztrhol, tak si pomôžem takto a nie je to po upečení vidieť :)

    Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozvaľkám si 1 časť a dám na polovicu plechu, potom druhú časť a doložím na druhú práznnu polovicu. Ale ako som písala, ak zvládnete jeden veľký plát, tak rozvaľkáme a dáme na plech. Posypeme strúhankou alebo nastrúhanými piškótami (kto nemá domáce a veľmi šťavnaté jablká, môže tento krok so strúhankou vynechať, ale takto cesto nenamokne :)

    Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cesto navrstvíme jablká (tak 3/4) a zakryjeme zvyšným cestom. To znovu posypeme strúhankou a navrstvíme zvyšok jabĺk(už len tenučkú vrstvu) a posypeme husto orechami. Takto pripravený plech putuje do rúry :) Ak máte 3možnosti nastavenia výšky plechu tak dajte na strednú.

  7. 7

    Asi po polhodine vytiahneme plech a oriešky šikovne pokvapkáme medom. Ja to robím len lyžičkou, lebo med máme dosť tekutý. Táto časť sa môže vynechať, lebo koláč je sladký dosť ale ten medík je potom cítiť :) Teraz plech už prekladám na najspodnejšiu časť rúry, aby sa dopiekol spodok. Nechám piecť asi 10minút a tak navrstvím sneh z bielkov, do ktorých môžete pridať 1lyžicu práškového cukru.

    Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme zapiecť asi 10min, dávame pozor a keď sneh už je pekne zlatý, vytiahneme koláčik z rúry von a len čakáme, kým aspoň trošku vychladne a môžeme sa hostiť :) dobrú chuť! Pozn.: Toto cesto je tak mäkkučké a jednoduché na prípravu, že ho kombinujeme doma na rôzne spôsoby. Naj je tento jablkový a potom hruškový:jeden plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme hrušky nakrájané na mesiačiky, zalejeme 1zlatým klasom a prikryjeme zvyšným plátom. Vrch potrieme vajíčkom. :)

    Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

3sandra3
tak takéto mám rada, ale zatiaľ som takýto koláč nepiekla... takže vyskúšam
hubata
Krásny recept, fotografie, aj podrobný popis receptu. Páči sa mi že si sa s nami podelila aj o dobrú radu, tip ako preniesť cesto na plech bez roztrhania. Jablkových koláčov nikdy nie je dosť a preto ukladám do KK. Vďaka za receptík.
jajaem
Super recept, takto navečer robiť chute... ukladám :)
mracik9
Hudobnicek,Mňam,vyzerá fantastický,určite vyskúšam.
používateľ nemá avatar
aja
aja
vyzerá super určite ho vyskúšam
marcy
si vynaliezavá,veľká šikovnica ,vyzerá a isto chutí vynikajúco,určite vyskúšam ,mňáááám :-)
hudobnicek
ďakujem krásne všetkým :) nič zložitého to nie je, práveže už treba vymyslieť niečo nové lebo jabĺk máme ešte stále kopec tak recepty na také rýchle koláče sa hodia :) dúfam sa vám vydarí :)
coldbery
Krásne nafotené a zdoklumentované...tento koláčik nemá chybu...:)
hudobnicek
ďakujem :) je fakt chutný, veď som ho len včera podvečer piekla a už ho teraz niet... je skvelý ku káve, čaju, na olovrant, ako zákusok... taký na rýchlu konzumáciu :)))
mamenka
Skvelý koláčik a chutný. Taký naj jablkový.
Dám vám radu ako ľahko preniesť akékoľvek veľké rozvaľkané cesto na plech. Vaľkajte ho na papieri na pečenie a potom ho len s papierom otočte na valček a spolu s papierom preneste na plech a tam dotvarujte. Ľahké...:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia