Jablkový koláč

Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Verím, že väčšine z Vás prívlastok v názve receptu za pomlčkou vyčaruje otáznik v očiach.* Ono je to tak, že 15. 1. 2017 naša spoluvareška @Frezia68 predstavila recept na jablkový koláč bezlepkový. Pre mňa je lepok sem, lepok tam a tak, inšpirovaný mojou „vihodňarskou kamaLáskou“, som pre vzácnu návštevu upiekol „jablkáč“ podľa seba a s (po vihodňarsky zos, viď tiež chľeb zos šmaľcom, či zamiška zos šmetanku) lepkom. Pretože som nechcel stvoriť „kopirajt“, tak som v recepte spáchal niekoľko zmien.

10-12
porcií
30 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Dnes som bol, vzhľadom na ohlásenú návštevu, vyťažený na 133 % a tak som ručnú prípravu cesta podľa uvedených ingrediencií so štipkou soli a s pripraveným kváskom, vymenil za kuchynský „prostriedok malej mechanizácie“. Odobral som si KL múky „PALEO“ na posyp kvásku, po 2 PL vyšľahaného vajíčka a vlažného mlieka (určeného na potretie cesta) a KL práškového cukru na posyp koláča.
  2. Vymiesené cesto som preklopil na tablu poprášenú jemnou mandľovou múkou, posypal ňou aj jeho povrch a dopracoval ručne. S cestom sa mi pracovalo naozaj ťažko, lebo bolo veľmi jemné, ale poradil som si aj pomocou nerezovej škrabky.
  3. Potom som ho rozkrojil na ½, opäť posypal „mandľomúkou“ a prikryté utierkou nechal na pulte odpočinúť dobrú polhodinku.
  4. Pekáč s pôdorysom 300x200 mm som vystriekal olejovo-múčnou emulziou a dôkladne (aj boky) posypal nahrubo strúhaným jadrom kokosového orecha a pomocou plechovice z chladničky na ňom rozvaľkal ½ cesta.
  5. Posypal vrecúškom orechovo-brusnicového mixu, naň som rozprestrel postrúhané a jemne odšťavené jablká zmiešané so škoricou a jemným kryštálovým cukrom a napokon aj konzervu višní v želatíne.
  6. Vrchný plát cesta som rozvaľkal na pečiacom papieri s pôdorysom pekáča, óóópatrne preniesol a preklopil na skompletizovanú plnku.
  7. Popichal vidličkou a potrel rozšľahanými 2 PL vajíčka s 2 PL vlažného mlieka. Koláč som vložil na 45 minút do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C (360 °F) a po vypnutí ohrevu nechal ešte 15 minút v rúre.
  8. Koláč som posypal cez sitko, odloženou KL práškového cukru a moderným vzorom „pošprickal“ tekutou horkou čokoládou.
  9. Ešte pohľad na „jablkáč“ v reze...
  10. ...servírovanie na kryštálovej tácni z Poltára a
  11. ...porciu pre jednu z návštev.
  12. Na dekorovanie som pre Vás „obetoval“ ružu ibišteka, ktorý v toto ráno rozkvitol. Zajtra by už z neho, vplyvom horúčav a slnka, ostalo iba zoschnuté klbko a Vám aspoň spríjemní pohľad!