Jablkový koláč

Jablkový koláč s vanilkovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Chutný šťavnatý koláčik. Likvidujem staršie zásoby jabĺk a tak u mňa začína „jablková sezóna“.

8-10
porcií
100 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku preosejeme a premiešame s práškom do pečiva a soľou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, rozpučíme ho vidličkou a premiešame s múkou na sypkú zmes. Pridáme cukor, vajce, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto (dlho nemiesime, len spojíme všetky suroviny dokopy). Cesto rozdelíme na dve časti (1/3 a 2/3), každú zabalíme do potravinovej fólie, stlačíme rukou do hrubšej placky. Väčšiu časť odložíme do chladničky a menšiu do mrazničky na 0,5-1 hodinu.
  2. Tortovú formu (25-26 cm) vystelieme papierom na pečenie. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme do formy. Urobíme okraje a poprepichujeme cesto vidličkou. Dáme naspäť do chladničky, pokiaľ sa nám zohrieva rúra. Potom som na cesto dala alobal a fazuľu (aby sa pri pečení nevydúvalo, v podstate môžeme piecť aj bez toho) a upiekla v rozohriatej rúre cca 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.
  3. Zatiaľ si pripravíme vanilkový krém. Vajcia premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme Zlatý klas, premiešame a prilejeme mlieko. Uvaríme do zhustnutia. Po uvarení potom krém treba občas premiešať, aby nestuhol.
  4. Na vychladnuté cesto rovnomerne nasypeme strúhanku alebo piškótové omrvinky. Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky, ktoré môžeme ešte rozrezať na kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou a poukladáme na cesto. Navrch rozotrieme ešte horúci krém. Menšiu časť cesta vyberieme z mrazničky a nastrúhame na vrch koláča. Koláč pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C 50-60 minút do ružová.
  5. Po upečení necháme asi polhodinku vychladnúť vo forme, potom ho opatrne z formy vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chuti ak ešte chvíľu postojí v chladničke. Dobrú chuť.