Jablkový koláč

Jablkový koláč s marhuľovým džemom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je sezóna jabĺk a rôznych jablkových koláčov :-)

50-55 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Práve sa začína jablková sezóna. A ako jablká dozrievajú, tak niektoré aj opadajú a buchnú sa :-) no a práve také sa do koláčov použijú ako prvé. Očistíme si cca 2 kg jabĺk. Ja mám rada veľa plnky, nech je medzi cestom aspoň 1 cm plnky :-) Môžete si jablká očistiť aj odhadom, môže ich byť aj viac než 2 kg :-) Polovicu jabĺk som postrúhala nahrubo a druhú polovicu pokrájala na malé kocky. Takto som to zatiaľ nechala bokom...
  2. Do jednej misky dáme obe múky, práškový, kryštálový aj vanilkový cukor, soľ a 1 a 1/2 sáčku PDP (1 PDP = 15 g). Celé dobre premiešame lyžicou. Následne pridáme 2 celé vajcia a už dopolovice spustené maslo. Dobre vpracujeme do múky, a tým dostaneme také mrvivé cesto :-) A teraz to celé spojíme vlažným mliekom, aby sa nám vytvorilo polomäkké, mastné, nelepivé cesto. Mlieko dolievajte postupne, ja som použila 1,25 dcl mlieka. Vypracované cesto si len zatiaľ odložíme bokom, kým si zamiešame plnku..
  3. Plnku si spravíme až teraz, tesne pred valkaním cesta, aby nám jablká nestihli pustiť veľa štavy. Do už prichystaných jabĺk pridáme kryš. cukor podľa chuti, škoricu - ja som dala za 2 PL a 1 balenie (37 g) vanilkového pudingu v prášku. Celé dobre premiešame a ideme na cesto :-)
  4. Cesto rozdelíme tak, aby bola 1 časť troška väčšia - tá pôjde na spodok. Vyvaľkáme si najprv tú väčšiu časť, ktorú pomocou válku prenesieme na plech s papierom. Cesto na plechu kde-tu popicháme vidličkou. Môj plech má vnútorný rozmer 29 x 39 cm. Toto spodné cesto si ale musíte vyvaľkať na o niečo väčšie než je váš plech, aby malo cesto aj boky kvôli plnke :-)
  5. Na cesto som rovnomerne rozložila jablkovú plnku. Potom som si vyvaľkala aj ďalšie 2 cestá, ale tie tentoraz len presne na velkosť plechu. Jablká som jedným z nich zakryla a cesto poriadne hrubšie potrela marhuľovým džemom (na pečenie). Džem posypeme trocha mletými orechami. Ja som dala za hrsľ lieskové a za hrsť vlašské orechy. Napokon to prikryjeme tretím cestom, ktoré natrieme rozšľahaným vajcom a kde-tu cesto popicháme vidličkou. Takto dáme piecť koláč do rúry, ktorú sme už dopredu rozohriali na 170 °C na cca 50 minút. Treba si to radšej sledovať.
  6. Mňe sa koláč piekol 50 minút. Aj podla toho zbadáte, že už je pravdepodobne hotový, keď už je aj pekne nakysnutý/nadvyhnutý a zlatistý :-) Za horúca som potrela vrch koláča maslom a keď maslo vpilo, tak som ho následne zakryla utierkou a nechala vychladnúť..
  7. V prvý deň má vrchné cesto koláča takú jemnú kôrku, to kvôli lekváru :-) Ale na druhý, tretí a štvrtý deň je koláč celý mäkkučký, jemný a šťavnatý. Nám veľmi chutí aj v prvý deň s tou jemnou kôrkou. Chuť marhuľového džemu v kombinácii s jablkovou plnkou je fakt fantastická ;-) Naozaj koláčik odporúčam. Namiesto mletých orechov môžete na obmenu džem posypať aj mletým makom. Prajem dobrú chuť ;-P
  8. Koláčik som mala vysoký 4 cm :-)