Jablkový koláč s marhuľovým džemom a s rumom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento veľmi chutný recept z francúzskej kuchyne som našla na Nosalty, pridávam pre milovníkov jablkových koláčov, recept som len máličko upravila pre nás doma.

5 - 6 osôb
porcií
85 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do misy som dala preosiatu múku, soľ, práškový cukor, premiešala, pridala som plátky masla,...
  2. ...trením medzi dlaňami som spravila drobenku, do ktorej som po malých častiach pridávala ľadovo studenú vodu a rýchlymi pohybmi...
  3. ...som spracovala na cesto, vytvarovala som z cesta kváder, prikryla fóliou a odložila na 30 minút odpočívať do chladničky.
  4. Cesto som dala na pomúčenú dosku,...
  5. ...rozvaľkala om ho do oblžnika o niečo väčšieho ako je rozmer plechu (30 x 20 cm) a o hrúbke asi 1 - 2 mm, ...
  6. ...pomocou valčeka som ho preniesla na plech s pečiacim papierom a vystlala som plech cestom aj na okrajoch, znovu som cesto odložila do chladničky odpočívať, kým som pripravila ostatné suroviny, ...
  7. ...do misky som dala marhuľový džem s kúskami marhúľ, rozmiešala som ho s 2 PL rumu, touto zmesou sa budú potierať jablká ešte horúce hned po upečení,...
  8. ...umyté jablká som odstopkovala, zbavila jadrovníka a neošúpané som ich pokrájala na plátky, treba použiť kyslé jablká, ktoré nemajú veľa šťavy v dužine, použila som odrodu Grany Smith,...
  9. ...vybrala som cesto z chladničky, hojne som ho popichala vidličkou,...
  10. ...cesto som posypala 2 PL strúhanky, ktorá nasiakne šťavou z jabĺk počas pečenia a cesto nenavlhne,..
  11. ...plátky jabĺk som začala klásť v strede šikmo od jedného rohu k druhému v smere uhlopriečky plechu tak, aby sa trošku prekrývali, pokračovala som v tomto smere paralelne po oboch stranách, až sa zaplnil celý plech,...
  12. ...jablká som posypala cukrom kryštál,...
  13. ...piekla som 45 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov C, upečený koláč som vybrala z rúry,...
  14. ...ešte horúce jablká priamo z rúry som hned potrela rovnomerne zmesou marhuľového džemu zmiešaného s rumom,...
  15. ...nechala som džem s rumom vsiaknuť do jabĺk, najlepšie chutí koláč ešte vlažný, nestihla som odfotiť pokrájané porcie, lebo mi ho celý zjedli v mihu ešte teplý :-) Koláč je nádherne voňavý a veľmi chutný, pikantný po marhuľovom džeme s malými kúskami marhúľ, veľmi dobre chuťovo harmonizuje chuť kyslých jabĺk s marhuľovým džemom a so skaranelizovaným cukrom na ich povrchu, je výborne aromatizovaný a doplnený rumom.