Jablkový koláč s marhuľovým džemom a s rumom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento veľmi chutný recept z francúzskej kuchyne som našla na Nosalty, pridávam pre
milovníkov jablkových koláčov, recept som len máličko upravila pre nás doma.
5 - 6 osôb porcií |
85 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup- Do misy som dala preosiatu múku, soľ, práškový cukor, premiešala, pridala som plátky masla,...
- ...trením medzi dlaňami som spravila drobenku, do ktorej som po malých častiach pridávala ľadovo studenú vodu a rýchlymi pohybmi...
- ...som spracovala na cesto, vytvarovala som z cesta kváder, prikryla fóliou a odložila na 30 minút odpočívať do chladničky.
- Cesto som dala na pomúčenú dosku,...
- ...rozvaľkala om ho do oblžnika o niečo väčšieho ako je rozmer plechu (30 x 20 cm) a o hrúbke asi 1 - 2 mm, ...
- ...pomocou valčeka som ho preniesla na plech s pečiacim papierom a vystlala som plech cestom aj na okrajoch, znovu som cesto odložila do chladničky odpočívať, kým som pripravila ostatné suroviny, ...
- ...do misky som dala marhuľový džem s kúskami marhúľ, rozmiešala som ho s 2 PL rumu, touto zmesou sa budú potierať jablká ešte horúce hned po upečení,...
- ...umyté jablká som odstopkovala, zbavila jadrovníka a neošúpané som ich pokrájala na plátky, treba použiť kyslé jablká, ktoré nemajú veľa šťavy v dužine, použila som odrodu Grany Smith,...
- ...vybrala som cesto z chladničky, hojne som ho popichala vidličkou,...
- ...cesto som posypala 2 PL strúhanky, ktorá nasiakne šťavou z jabĺk počas pečenia a cesto nenavlhne,..
- ...plátky jabĺk som začala klásť v strede šikmo od jedného rohu k druhému v smere uhlopriečky plechu tak, aby sa trošku prekrývali, pokračovala som v tomto smere paralelne po oboch stranách, až sa zaplnil celý plech,...
- ...jablká som posypala cukrom kryštál,...
- ...piekla som 45 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov C, upečený koláč som vybrala z rúry,...
- ...ešte horúce jablká priamo z rúry som hned potrela rovnomerne zmesou marhuľového džemu zmiešaného s rumom,...
- ...nechala som džem s rumom vsiaknuť do jabĺk, najlepšie chutí koláč ešte vlažný, nestihla som odfotiť pokrájané porcie, lebo mi ho celý zjedli v mihu ešte teplý :-)
Koláč je nádherne voňavý a veľmi chutný, pikantný po marhuľovom džeme s malými kúskami marhúľ, veľmi dobre chuťovo harmonizuje chuť kyslých jabĺk s marhuľovým džemom a so skaranelizovaným cukrom na ich povrchu, je výborne aromatizovaný a doplnený rumom.
|