Jablkový koláč s černicami a lieskovými orieškami

Autor receptu: nazarboncuk

Tento koláč je príjemne sladký a zároveň kyslastý po černiciach, vonia škoricou a opraženými orieškami. Končiace leto v kuchyni...

10 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr predhrejeme rúru na 170 °C. V miske vyšlaháme povolené maslo s cukrom do jemného krému. Postupne pridávame vajíčka a prešľahávame. Napokon ručne zamiešame mleté mandle a obe múky s kypriacim práškom. Do cesta opatrne zamiešame dve tretiny nakrájaných jabĺk a černice.
  2. Maslom vymastíme okrúhlu formu s priemerom 24 cm a vysypeme múkou. Cesto rozotrieme do formy, obložíme zvyšnými jabĺkami, posypeme škoricovým cukrom a obložíme plátkami masla. Pečieme asi 40 - 50 minút.
  3. Ak by ste použili menšiu formu, koláč treba piecť asi o 10 minút dlhšie. Test so špajľou je najistejší. Hotový koláč necháme vychladnúť, nakoniec môžeme posypať nasucho opraženými a nahrubo nasekaným lieskovými orieškami.