Jablkový koláč

Jablkový koláč pre dámsku jazdu - Hen party (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Rodinný recept na jablkový koláč mojej presladkej mamky som si nezapísal. O najlepší som požiadal moju kamaLásku Ditku. Odkázala ma na Varechu. Tak vznikol môj kompilát.* Použil som ho pre návštevu manželkiných kolegýň. Hlavne, lebo som ješitný až samoľúby. „Mojkám” si dušu, keď ženy pred mojou pani so závisťou konštatujú, že ich „Macík” v kuchyni neurobí nič. Držím sa zásady: „Nikdy sa nemiešaj do dialógu dvoch priateliek, aj keď jedna z nich je tvoja vlastná manželka!”, ale dušu mám v períčku!

10-12
porcií
70 minút
príprava
50-60 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako na perzskom trhu! Tak vyzerala nástupná zostava všetkého, čo som potreboval.
  2. Jablká som umyl, rozkrojil na 1/6-inky, vykrojil z nich „jadrince“ a na „mandolíne“ ich postrúhal na trojuholníky. Pokropil som ich šťavou pretlačenou z ½ citróna,
  3. zasypal cukrom „kryštál-krupica“ a mletou škoricou (množstvo si zvoľte, prosím, podľa seba, ale jej chuť by nemala „prerážať“ jablkovú), opatrne premiešal a nechal odstáť.
  4. Cesto: múka hladká, múka hrubá kukuričná, múka „semolina“, štipka soli, prášok do pečiva, vanilkový a práškový cukor, dve vajíčka, hustý jogurt (grécky Fage), olivový olej a rozpustené maslo som vymiesil v ,,robote“.
  5. Než sa cesto vymiesi (trvá to dobrých 10 minút), na suchej panvici som opražil mandle a vlašské orechy, nechal ich vychladnúť a následne na hrubo pokrájal. Po dôkladnom vymiesení cesta, som ho priamo v pracovnej mise „robota” prikryl utierkou a nechal asi 15 minút podkysnúť.
  6. Čas som využil na prípravu 350x240 mm pekáča s odoberateľným „mantinelom“, ktorý som vystriekal emulziou z oleja s hladkou múkou a dôkladne ho obsypal na hrubo strúhaným kokosom. Odpočinuté redšie cesto som preložil do pripraveného pekáča a pomocou kuchynskej špachtle som ho rovnomerne vyhladil.
  7. Cesto som bohato posypal polovicou opražených a pokrájaných mandlí zmiešaných s vlašskými orechami, na ktoré som rozložil už netrpezlivo čakajúce pokrájané odkvapkané jablká, prstami som ich „poprášil“ cukrom kryštál-krupica.
  8. Nasledovali hrozienka z rumu a...
  9. ...druhá polovica opražených a pokrájaných mandlí s vlašskými orechami a „zaraz-učkaj“ upiecť koláčik v elektrickej rúre na 180 ⁰C približne hodinu.
  10. Tak a ešte parádička v podobe šľahačky,
  11. strúhanej horkej čokolády plus mandľových lupienkov a hotovo.
  12. Servírovanie na bielom porceláne vyzerá „parádne“ a chutí „eňo-ňuňo“!