Jablkový koláč podľa BÁJEČNEJ ŽENY (fotorecept)

Autor receptu: dorisa

Vyhliadla som si recept u kamošky, na jablkový závin. Pozdával sa mi a opísala som si ho. Ale, aké bolo moje prekvapenie,keď, hneď sa mi nedalo zo surovín vypracovať cesto.....tak, som to zavrhla, a spravila som čary-máry a ,že urobím koláč, len tak, čo ma napadne s použitím pripravených surovín. Som rada, že sa to dá jesť,nie je to síce závin,ale drobenkový koláč,ktorý má drobenku aj na spodu,aj na vrchu:)))Takže, už nebudem piecť podľa uvedeného časopisu, prisahám.

15
porcií
10 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si suroviny na povodný koláč, niektoré som nevyužila.
  2. Z hladkej múky, oleja a vajca som chcela vypracovať cesto, ale sa mi nedarilo, tak som spravila mrvenku.
  3. Túto som rozložila na malý plech, a to polovicu z celej hmoty.
  4. Potom som na tuto zmes navrstvila postruhané jablká z pohára, posypala cukrom, škoricou, dala hrozienka namočené v rume, pokvapkala šťavou z pol citróna, a hodina na to orechy vlašské, nedrvené.
  5. Nakoniec som na to nasypala druhú polovicu nepodareného mrvenkového cesta a ešte som rozdrobila na to keksy Marína. Pred pečením som dala na plech aj kúsky masla.
  6. Koláč som upiekla na 180 stupňoch cca 35-40 minút, posledných10 minút zakrytý alobalom. Potom koláčik rozkrájame a poprášime práškovým cukrom a dáme rodine, nech ho zjedia. Je to skoro ako jablkové pyté. No, čo už , nie každy deň je" posvícení",aj ked koláčik je štavnaty a chutný,ale ten,ktorý som povodne chcela piecť to nie je.