Jablkový koláč bezlepkový (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Recept pridávam len preto,že sa celkom vydaril a kým som nekrájala ešte vlažný,nevedela som,či pridám na Varechu.Často sa mi cesto kruší a aj vaľkanie niekedy obtiažne, aj krájanie.Na to by občas trebalo @Izabellu 929,jej šikovné rúčky,ale ani to nie je zárukou,lebo bezlepková múka je niekedy koťuha :-).

30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatú múku som dala do už historického robota zn. Eta, pridala zmäknuté maslo, štipku soli, vanilkový cukor, pr. cukor, vyšľahané vajíčko, kvások ( 1/2 dcl vlažné mlieko,1 lyžička medu a 1/4 čerstvé droždie ), jogurt. Z odváženej múky som si ešte na začiatku odobrala asi 4 lyžice a nechala som robot pracovať. Cesto sa mi zdalo riedke, tak som postupne pridávala múku asi do tejto podoby. Mohla som pridať o lyžicu menej, ľahšie by sa vaľkalo, treba sledovať.
  2. Potom som ešte trocha prepracovala, rozdelila na polovicu,vytvorila bochníky a nechala asi 10 min. kysnúť prikryté obrúskom.
  3. Medzitým som pripravené jablká postrúhala, jedno som ušetrila, stačilo 5 ks. Jablká som neupravovala teplom, pridala som čerstvo strúhané.
  4. Mala som obavy, či cesto vyvaľkám, tak som ho nenechala dlhšie odpočívať. Plech som mala 40x30 cm, ale cesta bolo menej... dovaľkala som na plechu. Ostré slnko mi pri fotení vadilo, tak fotky nevydarené :-(.
  5. Cesto som posypala mletými orechami...
  6. Na orechy strúhané jablká, z ktorých som trocha vytlačila šťavu. Štedro som posypala mletou škoricou. Nemala som namočené hrozienka, tie by to vylepšili aj so strúhanou horkou čokoládou. Na budúce :-). Do jabĺk som nepridávala cukor, jablká trocha kyslé, ale mne nevadí. Všade cukor uberám a kto má rád sladké, aj do cesta môže pridať.
  7. Popichala som vidličkou a nechala kysnúť asi 15 min. Potom potrela vyšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a piekla na 180 °C asi 20 -25 min. Pocukrovala a hotovo.
  8. Bola som zvedavá, či sa bude krušiť pri krájaní, ale dalo sa :-), teda celkom vydarený pokus a to potešilo :-).