Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkovo-zázvorový koláč s bielym vínom videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, dnes o 06:00. Komerčný recept.

Keď sa zahryznete do tohto koláča, pošteklia vás kyslasté jabĺčka vykúpané v bielom víne, hrejivý zázvor a sladká chuť karamelu. Na bežné aj sviatočné Zobraziť celý popisKeď sa zahryznete do tohto koláča, pošteklia vás kyslasté jabĺčka vykúpané v bielom víne, hrejivý zázvor a sladká chuť karamelu. Na bežné aj sviatočné zimné dni je ako stvorený.

20
porcií
30 minút
príprava
45-55 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
800 g
10 g čerstvý
300 ml
200 g
150 g
štipka
4 ks
200 g
1 ČL
1 ČL
100 g lúpané celé
100 g
Karamelový sirup:
100 ml
100 g
20 g čerstvý

Postup

  1. 1

    Jablká ošúpeme, rozštvrtíme, odstránime jadierka a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. Čerstvý zázvor ošúpeme a povaríme s bielym vínom. Pridáme jablkové plátky a varíme na miernom ohni 3 minúty, raz premiešame. Jablká necháme prikryté vychladnúť.

  2. 2

    Maslo, trstinový cukor a štipku soli šľaháme metličkami ručného mixéra 5 minút, kým nevznikne nadýchaná hmota. Postupne zašľaháme vajcia. Mletý zázvor, prášok do pečiva a múku dobre premiešame a jemne primiešame do maslovo-vaječnej zmesi. Pridáme mandle.

  3. 3

    Kandizovaný zázvor nakrájame na menšie kocky. Vychladnuté plátky jabĺk scedíme v sitku a jemne vmiešame do cesta spolu s kandizovaným zázvorom.

  4. 4

    Hlboký plech na pečenie (30 x 20 cm) vyložíme papierom na pečenie, vlejeme cesto s jablkami a uhladíme povrch. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 45-55 minút. Koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.

  5. 5

    Karamelový sirup: Smotanu s cukrom povaríme bez pokrievky asi 10 minút. Čerstvý zázvor ošúpeme, jemne nastrúhame a vmiešame do horúceho sirupu. Ešte teplý sirup nalejeme na vychladnutý jablkový koláč.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia