Jablkovo-slivkový mrežovník

Jablkovo-slivkový mrežovník z tvarohového cesta (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Mám rada tvarohové cesto a tentokrát som pripravila mrežovník s jablkami a slivkami. A podarili sa mi aj lekvárové rožteky zo zvyškov cesta.

12-16
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tvaroh vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme soľ a rozmiešané vajcia. Všetko dobre premiešame (ja som miešala vidličkou, môžete miešať aj mixérom na nízkych otáčkach). Pridáme zmäknuté maslo a premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a preosejeme do cesta, rukou zamiesime mäkké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať cca 20 minút.
  2. Zatiaľ som pripravila plnku. Ošúpala a nakrájala na plátky jablká, slivky odkôstkovala a nakrájala na mesiačiky. Pridala cukor, škoricu, škrob a všetko spolu premiešala.
  3. Odpočinuté cesto rozdelíme na 2 diely (2/3 a 1/3). Väčší diel rozvaľkáme a uložíme na vymastený plech (klasický 30x40 cm). Rukou urobíme malé boky. Na cesto rozložíme jablkovo-slivkovú plnku.
  4. Menší diel rozvaľkáme a nakrájame na cca 1,5 cm pásiky, ktoré poukladáme na koláč v tvare mriežky. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 °C asi 30-40 minút.
  5. Z vrchného dielu mi ostalo trochu cesta tak som urobila rožteky so slivkovým lekvárom.
  6. Cesto som rozvaľkala do kruhu, rozrezala na 8 dielov. Na širšiu časť dala lekvár, okraje zohla a stočila do rožtekov. Vrch som potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala makom a upiekla do zlatista.
  7. Upečené necháme chvíľu vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
  8. A v reze. Dobrú chuť.