Jablkovo-škoricové vianočné oblátky (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Prístroj na pečenie máme asi 12 rokov, možno aj viac. Kúpili sme ho mamine tete, mojej krstnej mame, ktorá každý rok začínala piecť už v novembri a cez 10 000 kusov oblátok a trubičiek do Vianoc hravo spravila. Posledných 6 rokov máme prístroj my, odkedy krstná zomrela a pečieme my. V posledných dvoch rokoch hlavne ja, otec trubičky, ten ich vie najlepšie (ja som sa k takým azbestovým rukám ako má on ešte nedopracovala). Tak som si dnes trochu s nimi zaexperimentovala.

10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme si suroviny. V recepte som mala napísanú vodu podľa potreby a potom odporučených 800 ml. Ja som však musela použiť 1 l (múka, ktorú používam má nejako veľkú silu).
  2. Ošúpeme si jablká a na jemnom strúhadle ich nastrúhame (obr. 1) alebo rozmixujeme (obr. 2). Robila som ich po prvýkrát a tak som skúšala, ktorá možnosť bude lepšia.
  3. Všetky suroviny dáme spolu do misky a poriadne rozmixujeme. (potom som si cesto rozdelila rovnomerne do dvoch misiek, do jednej som dala nastrúhané jablká a do druhej rozmixované)
  4. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme do druhého dňa oddychovať.
  5. Na druhý deň cesto ešte raz poriadne premixujeme.
  6. Zapneme si stroj na výrobu oplátok a ďalej pokračujeme tak ako sme zvyknutí (podľa cesta, podľa typu formy, podľa toho aká je aktuálna elektrina si každý musí sám vyskúšať aká teplota je vhodná pre konkrétne cesto).
  7. A začneme piecť... Nádherne to voňalo pri pečení po jablkách, hlavne v tom ceste, kde boli nastrúhané (v tom, kde boli rozmixované bol len taký slabý závan) a prevoňalo to celý dom.
  8. Z cesta, kde boli nastrúhané jablká mi vyšlo 43 oblátok (z čoho boli prvé 3 pokazené, tie sa trhali, tak som najskôr začala robiť len malé okrúhle, potom mi už však išli aj veľké). Oblátky však aj pri menšej teplote boli tmavšie. Z cesta, kde boli rozmixované jablká mi vyšlo 46 oblátok (z čoho ich bolo 10 pokazených, 2 zhorené a 8 absolútne gumových, ktoré vôbec nestvrdli ani pri vysokej teplote). Oblátky však aj pri vyššej teplote ostávali pekné bledé, no niekedy ostali trochu mäkké, hlavne na bokoch (a ani dlhšie pritlačenie na bokoch im nepomohlo). Oblátky som mala hrubšie, nie také papierové ako predávajú. Keby boli tenšie, možno by tých 100 kusov aj vyšlo. Každý sa sám musí rozhodnúť (ak sa teda rozhodne skúsiť môj recept), ako spracované jablká použije.