Jablkový zákusok
Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept)
Autor receptu: helena10
V sezóne jabĺk je to svieži lahodný jablkovo-pudingový koláč ku káve s nenáročnou prípravou. Nepohrdne ním ani návšteva.
Postup
- Je to kombinácia z mojich starších receptov.
Prípravu korpusu začneme vyšľahaním vajíčok s kryštálový cukrom a vodou. Pridáme olej. Nakoniec po častiach primiešavame múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (moja tortová forma má priemer 24,5 cm). Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 minút. Kontrolujeme podľa svojej rúry. Upečený korpus necháme vychladnúť.
- Medzitým si očistíme a na drobné kocky nakrájame jablká. Dáme ich do trochu väčšieho hrnca, aby k ním vošla aj vymiešaná zmes z mlieka (ja robím s mliekom) a Zlatého klasu. Najprv za stáleho miešania dusíme jablká – od bublania cca 5 minút - podľa tvrdosti jabĺk. Dochutila som udusené. Citrón som nemala, tak som narezané jablká trochu posypala Citrodekom a do dusenia som dala o 2 PL viac vody. Následne vlejeme k jablkám vymiešanú tekutú zmes na puding (Zlatý klas s mliekom) a varíme až do zhustnutia za stáleho miešania vareškou. Uvarený jablkovo-pudingový krém necháme odstáť.
- Ešte teplý jablkovo-pudingový krém (nie vriaci) rozotierame na vychladnutý upečený korpus. Vymiešame si kyslú smotanu s cukrom a natrieme na vrch jablkovo-pudingového krému. Necháme poriadne vychladiť a dáme stuhnúť do chladu. Ja som dala do chladničky. Vrch môžeme ozdobiť – škoricovým cukrom, Grankom, strúhanou čokoládou,... alebo podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť.
- Aj dobrým susedom som odniesla na ochutnávku.