Jablkový zákusok

Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept)

Autor receptu: helena10

V sezóne jabĺk je to svieži lahodný jablkovo-pudingový koláč ku káve s nenáročnou prípravou. Nepohrdne ním ani návšteva.

Suroviny

Postup

  1. Je to kombinácia z mojich starších receptov. Prípravu korpusu začneme vyšľahaním vajíčok s kryštálový cukrom a vodou. Pridáme olej. Nakoniec po častiach primiešavame múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (moja tortová forma má priemer 24,5 cm). Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 minút. Kontrolujeme podľa svojej rúry. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  2. Medzitým si očistíme a na drobné kocky nakrájame jablká. Dáme ich do trochu väčšieho hrnca, aby k ním vošla aj vymiešaná zmes z mlieka (ja robím s mliekom) a Zlatého klasu. Najprv za stáleho miešania dusíme jablká – od bublania cca 5 minút - podľa tvrdosti jabĺk. Dochutila som udusené. Citrón som nemala, tak som narezané jablká trochu posypala Citrodekom a do dusenia som dala o 2 PL viac vody. Následne vlejeme k jablkám vymiešanú tekutú zmes na puding (Zlatý klas s mliekom) a varíme až do zhustnutia za stáleho miešania vareškou. Uvarený jablkovo-pudingový krém necháme odstáť.
  3. Ešte teplý jablkovo-pudingový krém (nie vriaci) rozotierame na vychladnutý upečený korpus. Vymiešame si kyslú smotanu s cukrom a natrieme na vrch jablkovo-pudingového krému. Necháme poriadne vychladiť a dáme stuhnúť do chladu. Ja som dala do chladničky. Vrch môžeme ozdobiť – škoricovým cukrom, Grankom, strúhanou čokoládou,... alebo podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť.
  4. Aj dobrým susedom som odniesla na ochutnávku.