Kysnuté koláče

Jablkovo-pudingové koláče z hrnčekového cesta (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Tieto kysnuté koláče dvoch chutí sú u nás obľúbenou pochúťkou. Maslové cesto a jablkovo-pudingová plnka, fantázia.

45-50 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravime si všetky ingrediencie na cesto. Do vlažného mlieka asi 200 ml, dáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok cukru, soľ, kvások, rozpustené trochu vychladené maslo, vajíčka a zbytok vlažného mlieka.
  2. Varechou alebo rukou vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť aspoň na 45 minút.
  3. Pripravme si suroviny na plnky. Z mlieka, cukrom, pudingu a krupice uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Jablká ošúpeme, nastrúhame, cukor nedávame, aby nepustili šťavu.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov.
  5. Z jednej časti som urobila záviny. Striedavo som na vyvaľkané cesto naniesla plnky, jablkovú som posypala trochu škorice, viď foto. Zrolujeme a preložíme na vymasteny plech.
  6. Záviny potrieme olejom, rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30-35 minút do zlatista.
  7. Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme do kruhu, radielkom prerežeme boky trojuholníka, lyžicou dáme jablkovú a pudingovú plnku. Širšie strany preložíme do stredu a koláče preložíme na vymasteny plech, potrieme olejom a pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 minút do zlatista.
  8. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
  9. Zaviny po upečení posypeme práškovým cukrom, prajem vám dobrú chuť.