Jablkový závin

Jablkovo-orechový závin bez lepku

Autor receptu: novalim

Na jeseň sa oplatí piecť zo sezónnych plodín ako mak, orechy, slivky či jablká. Aj náš recept na bezlepkový závin, ktorý sme si dnes upiekli, využíva práve niektoré z týchto surovín.* Krehké domáce lístkové cesto bez lepku s plnkou z vlašských orechov, jabĺk a škorice vám bude rozvoniavať po celom dome. Čo poviete, pustíte sa do pečenia?

8
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
  2. Vychladené cesto vyvaľkáme priamo na pomúčenom papieri na pečenie do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 0,5 cm. Posypeme orechami, očistenými a postrúhanými jablkami, obomi cukrami a škoricou. Môžeme pridať aj zopár tenkých plátkov masla (cesto je však dosť mastné, takže tento krok môžeme aj vynechať).
  3. Pomocou papiera na pečenie zrolujeme cesto s plnkou do závinu a dobre pritlačíme k sebe, aby sa plnka nevysypala. Prenesieme na plech aj s papierom. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C asi 25 minút do zlatista.
  4. Upečený závin pokropíme trochou vody, aby zostal vláčny a necháme mierne vychladnúť. Podávame ho však ešte teplý s ovocným lekvárom a šľahačkou. Zdobíme malinami a lístkami mäty.