Jablkový cheesecake

Jablkovo-mrveničkový cheesecake

Autor receptu: aleana

Tento recept som našla na fb a hneď ma zaujal, tak som si povedala, že ho vyskúšam čo najskôr. Vyzeral veľmi chutne. Keďže rada skúšam nové veci a mala som všetky suroviny, pustila som sa do práce. A výsledok - predčil moje očakávania!

12
porcií
60 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si upečieme jablká. Ja som použila misu z jenského skla o rozmeroch približne 30x20 cm. Jablká si očistíme, vyberieme jadrovníky a porozkrajujeme na mesiačiky o hrúbke približne 1 cm (kto chce, môže aj na hrubšie). Porozkladáme ich do jenskej misy, posypeme cukrom, hrozienkami, škoricou, premiešame a dáme piecť na 25 minút na 180 °C. Necháme vychladnúť.
  2. Korpus vytvoríme zmiešaním všetkých surovín okrem múky, ktorú pridáme nakoniec. Cesto roztiahneme do tortovej formy (priemer 23 cm) vytretej tukom (ja dávam papier na pečenie). Časť cesta vytiahneme aj na boky. Zatiaľ odložíme.
  3. Na mrveničku si zmixujeme múku, zmäknuté maslo, ovsené vločky, cukor a soľ v mixéri (food processor). Odložíme.
  4. Krémová vrstva: Vyšľaháme si vajíčka s cukrom a potom pomaly zamiešame tvaroh (Philadelphia) a mascarpone. Pridáme vanilku.
  5. Vezmeme si tortovú formu s natlačeným korpusom a nalejeme krémovú náplň. Na ňu navrstvíme upečené jablká a na vrch nasypeme mrveničku. Dáme piecť do rúry na 175 °C asi hodinu. (Riaďte sa svojou rúrou.) Po hodine vyberieme, necháme vychladnúť aspoň 2 hodiny alebo najlepšie cez noc. Dobrú chuť!
  6. P.S. V pôvodnom recepte bol sušienkový korpus, ja som ho nahradila svojím osvedčeným. Kto chce, môže si urobiť sušienkový. Išlo tam 12 ks veľkých sušienok Digestive biscuits a 250 g roztopeného masla, ale v komentároch pod receptom písali ľudia, že masla je príliš veľa...tak som sa rozhodla neexperimentovať a stavila som na istotu so svojím overeným receptom na korpus. A tie sušienky, ani neviem, či ich u nás dostať, keďže je to zahraničný recept. Mohli by sa použiť BB keksy, ale gramáž si netrúfam odhadnúť...Postup som nefotila, vôbec mi to nenapadlo, až keď už bolo upečené...tak aspoň pridám link na video z youtube, ktoré mi pomohlo pri realizácii. Video nie je moje. https://www.youtube.com/watch?v=Y3G_mLUT23k