Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Ďalší krásny upršaný dníček ktorý som opäť využila na taký mänší experiment. Recept je vlastne mix troch rôznych receptov spojených do jedného a tu je výsledok.

Suroviny

Postup

  1. najprv si pripravíme cesto. Do misky si dáme cukor,múku,mleté mandle,soľ a poriadne premiešame .....
  2. .... pridáme na kocky nakrájané maslo ....
  3. ... a pomedzi prsty rozmrvíme maslo s múkou na jemnú mrveničku. Urobíme do stredu dierku a pridáme zľahka vyšľahané vajíčko a pomocou nožíka spájame. Spojíme cesto pomocou rúk,ak sa zdá,že je veľmi suché pridáme ešte trošku vody (ja som vodu nepridávala ale záleži od múk). Spojíme s rukami a .......
  4. ......Cesto dáme na zľahka pomúčenú dosku a hnetieme ešte pár sekúnd,cesto má byť hladké a nelepivé. Z cesta urobíme guľku a jemne ju "spľasneme".Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 30 minút.
  5. Keď nám cesto odpočíva tak si pripravíme jablká. Do väčšej panvici si dáme vodu,cukor,kardamon,škoricu,citrónovú kôru a klinčeky. Necháme pomaličky variť až kým sa nám cukor neroztopí a sem tam premiešame ...
  6. .... medzi tým si nakrájamé jablká. Jablká rozrežeme na polovicu a pomocou lyžice vyberieme vnútro. Nakrájame na pásiky (ja som konce nedávala tie som zjedla počas krájania) a keď je náš sirup číry tak pridáme na panvicu jablká. Opatrne premiešame a necháme variť na strednom ohni cca.15 minút a sem tam premiešame.....
  7. ... po 15 minútach pridáme frangelico (ale nemusí byť) a povaríme ešte ďalšie 2 minúty. Odstavíme z ohňa a pokvapkáme s troškou citrónovej šťavy ....
  8. Pripravíme si frangipane. Najlepšie je dať všetky suroviny do mixéra a rozmixovať, ale ide to aj bez neho ako som zistila. Maslo vyšľaháme ručným šľahačom s cukrom. Keď je maslo vyšľahané tak k nemu zašľaháme vajíčka a nakoniec pridáme múku a pomleté mandle a premiešame aby sa všetko spojilo .....
  9. .... Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na veľkosť formy (moja forma má 23 cm). Opatrne preložíme do formy a uhladíme. Na vrch dáme papier na pečenie a dáme na neho závažie (ja som použila spodok z menšej tortovej formy ale môžte použiť aj ryžu alebo fazuľu). Pečieme na 180°C 6 minút,po 6 minútach odstránime závažie aj s papierom na pečenie a pečieme ďalších 6 minút pri rovnakej teplote. Vyberieme z rúry a necháme trošku vychladnúť.
  10. Keď nám cesto trošku vychladlo tak rovnomerne natrieme na vrch mandľovú plnku (frangipane) ....
  11. ... a na vrch poukladáme jablká, posypeme s nasekanými mandľami a celé to polejeme s cca 3 PL sirupu v ktorom sme varili jablká..... Pečiem v predohriatej rúre na 180 °C cca 40 - 45 minút.
  12. Kým sa nám koláč pečie tak si 3 PL malinového džemu prepasírujeme cez sitko a pridáme k nemu frangelico alebo kľudne aj 1 PL vody .....
  13. .... hotový koláč hneď po vytiahnutí z rúry potrieme s džemom a necháme trošku vychladnúť vo forme a potom opatrne vyberieme ....
  14. ....no a tu je hotový koláčik ...
  15. ... a ešte kúsoček. Dobrú chuť a krásnu nedeľu všetkým.