Jablkový koláč

Jablkovo-makový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Určite neprehliadnite tento zákusok dvoch chutí. Dusené jablká, mletý mak a cesto z kyslej smotany dodáva príjemnú chuť. Výborné pohostenie na víkend, oslavy, sviatky.

30
porcií
50 minút
príprava
40 minút
na 180  °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme múku pridáme cukor, štipku soli, nastrúhané studené maslo, žĺtky, prášok do pečiva a kyslú smotanu.
  2. Rukou alebo mixérom vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky stuhnúť aspoň 1 hodinu.
  3. Pripravené ingrediencie na plnku.
  4. Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pridáme cukor podľa sladkosti jabĺk alebo podľa chuti. Vmiešame mletú škoricu, nastrúhanú kôru a šťavu z citróna. Jablká dáme na panvicu a 4-5 minút podusíme. Do horúcich jabĺk vmiešame mletý mak a plnku necháme vychladnúť. Do vychladenej jablkovo-makovej plnky vmiešame po častiach tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti jednu časť cesta rozvaľkáme, valčekom prenesieme na plech 30x40 cm vymastený a vysypaný múkou. Cesto potrieme slivkovým lekvárom.
  6. Rovnomerne rozotrieme plnku, uhladíme.
  7. Rozvaľkáme druhú časť cesta a preložíme pomocou valčeka na plnku. Zľahka pritlačíme, popicháme vidličkou, aby sa cesto počas pečenia nezdúvalo.
  8. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40 minút do zlatista. Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.