Jablkový koláč
Jablkovo-makový koláčik (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Určite neprehliadnite tento zákusok dvoch chutí. Dusené
jablká, mletý mak a cesto z kyslej smotany dodáva príjemnú chuť.
Výborné pohostenie na víkend, oslavy, sviatky.
30 porcií |
50 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy preosejeme múku pridáme cukor, štipku soli, nastrúhané studené maslo, žĺtky, prášok do pečiva a kyslú smotanu.
- Rukou alebo mixérom vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky stuhnúť aspoň 1 hodinu.
- Pripravené ingrediencie na plnku.
- Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pridáme cukor podľa sladkosti jabĺk alebo podľa chuti. Vmiešame mletú škoricu, nastrúhanú kôru a šťavu z citróna. Jablká dáme na panvicu a 4-5 minút podusíme. Do horúcich jabĺk vmiešame mletý mak a plnku necháme vychladnúť. Do vychladenej jablkovo-makovej plnky vmiešame po častiach tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti jednu časť cesta rozvaľkáme, valčekom prenesieme na plech 30x40 cm vymastený a vysypaný múkou. Cesto potrieme slivkovým lekvárom.
- Rovnomerne rozotrieme plnku, uhladíme.
- Rozvaľkáme druhú časť cesta a preložíme pomocou valčeka na plnku. Zľahka pritlačíme, popicháme vidličkou, aby sa cesto počas pečenia nezdúvalo.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40 minút do zlatista. Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.