Ťahaná štrúdla
	        Jablkovo-maková a tvarohová ťahaná štrúdľa (fotorecept)
	        Autor receptu: martin2002
	         
	        
	        Túto štrúdľu som urobil prvý krát v lete a osvedčila sa. Chutila celej rodine. Na tomto recepte sa mi najviac páči, že je veľa možností na plnku napr.: tvaroh, mak, višne, jablká, orechy, slivky, marhule,.... . Tento recept je jednoduchý, treba sa pohrať len s náplňami.
| 		  
				  	  
				  	10-15 porcií  | 
				  	  
				  	90 minút príprava  | 
				  	  
				  	55 minút  na 180 °C  | 
Postup
- Najprv si pripravíme všetky suroviny.
 - Pripravíme si jednoduché štrúdľové cesto.
 - Všetky ingrediencie spolu zmiešame, tj. múka, voda, olej, ocot.
 - Keď je treba prilejeme trocha vody alebo múky.
 - Cesto vymiesime, musí byť husté a odlepuje sa od misky.
 - Cesto poriadne vymiesime na doske, aspoň 5 minút, aby bolo pružné a nelepivé.
 - Nahrejeme si misku alebo hrniec na zakrytie cesta, cesto ešte potrieme maslom.
 - Zakryjeme nahriatou miskou a necháme odstáť 30min. Medzi tým si pripravíme náplne.
 - Suroviny na plnky: (maková, jablková, tvarohová)
 - Jablková plnka: Umyté, očistené a ošúpané jablká postrúhame na jemno, pridáme mletú škoricu
 - kryštálový a vanilínový cukor a všetko zmiešame.
 - Maková plnka: Zmiešame mletý mak s práškovým a vanilínovým cukrom a zmiešame.
 - Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s cukrom a žĺtkami. Keď už máme všetko pripravené, môžeme roztiahnuť cesto a plniť. Nezabudnite poliať cesto maslom, ktoré rozpustíme. Posypeme strúhankou a cukrom. Potom je to len na vás, ako a čím budete plniť.
 - Ideme na to hlavné, na pomúčenú plachtu dáme cesto po odležaní, ktoré sa NESMIE!!!! znovu premiesiť. Nešlo by ťahanie. Najprv si pomáhame valčekom a potom už ťaháme. Keď máme čo najmenšiu hrúbku cesta, tzv.až presvitá, môžeme plniť. Najprv celú plochu potrieme maslom a strúhankou. Potom je to už na vás. Ja som 3/4 štrúdle posypal makom, jablkami a višňami. A 1/4, ktorá mi ostala som natrel s tvarohovou plnkou, posypal som hrozienkami, vopred namočenými vo vode a do celej štrúdle do stredu išli višne.
 - Naplnené, po polhodinovej práci:DD
 - Zrolujeme na plachte, nezabudneme odmerať:D (78 cm), rozkrojíme a preložíme na vymastený plech. Z tejto dávky mi vyšli 3 štrúdle, z toho 2 makové a jedna tvarohová. Štrúdle pred pečením potierame olejom, nie vajíčkom!
 - Tak a upečené. Po upečení potrite štrúdle zbytkom masla a pocukrujte práškovým cukrom. Prajem Vám dobrú chuť. Odporúčam urobiť dobrú kávu, alebo čajík a pochutnajte si.