Ťahaná štrúdla
Jablkovo-maková a tvarohová ťahaná štrúdľa (fotorecept)
Autor receptu: martin2002
Túto štrúdľu som urobil prvý krát v lete a osvedčila sa. Chutila celej rodine. Na tomto recepte sa mi najviac páči, že je veľa možností na plnku napr.: tvaroh, mak, višne, jablká, orechy, slivky, marhule,.... . Tento recept je jednoduchý, treba sa pohrať len s náplňami.
10-15 porcií |
90 minút príprava |
55 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme všetky suroviny.
- Pripravíme si jednoduché štrúdľové cesto.
- Všetky ingrediencie spolu zmiešame, tj. múka, voda, olej, ocot.
- Keď je treba prilejeme trocha vody alebo múky.
- Cesto vymiesime, musí byť husté a odlepuje sa od misky.
- Cesto poriadne vymiesime na doske, aspoň 5 minút, aby bolo pružné a nelepivé.
- Nahrejeme si misku alebo hrniec na zakrytie cesta, cesto ešte potrieme maslom.
- Zakryjeme nahriatou miskou a necháme odstáť 30min. Medzi tým si pripravíme náplne.
- Suroviny na plnky: (maková, jablková, tvarohová)
- Jablková plnka: Umyté, očistené a ošúpané jablká postrúhame na jemno, pridáme mletú škoricu
- kryštálový a vanilínový cukor a všetko zmiešame.
- Maková plnka: Zmiešame mletý mak s práškovým a vanilínovým cukrom a zmiešame.
- Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s cukrom a žĺtkami. Keď už máme všetko pripravené, môžeme roztiahnuť cesto a plniť. Nezabudnite poliať cesto maslom, ktoré rozpustíme. Posypeme strúhankou a cukrom. Potom je to len na vás, ako a čím budete plniť.
- Ideme na to hlavné, na pomúčenú plachtu dáme cesto po odležaní, ktoré sa NESMIE!!!! znovu premiesiť. Nešlo by ťahanie. Najprv si pomáhame valčekom a potom už ťaháme. Keď máme čo najmenšiu hrúbku cesta, tzv.až presvitá, môžeme plniť. Najprv celú plochu potrieme maslom a strúhankou. Potom je to už na vás. Ja som 3/4 štrúdle posypal makom, jablkami a višňami. A 1/4, ktorá mi ostala som natrel s tvarohovou plnkou, posypal som hrozienkami, vopred namočenými vo vode a do celej štrúdle do stredu išli višne.
- Naplnené, po polhodinovej práci:DD
- Zrolujeme na plachte, nezabudneme odmerať:D (78 cm), rozkrojíme a preložíme na vymastený plech. Z tejto dávky mi vyšli 3 štrúdle, z toho 2 makové a jedna tvarohová. Štrúdle pred pečením potierame olejom, nie vajíčkom!
- Tak a upečené. Po upečení potrite štrúdle zbytkom masla a pocukrujte práškovým cukrom. Prajem Vám dobrú chuť. Odporúčam urobiť dobrú kávu, alebo čajík a pochutnajte si.