Ťahaná štrúdla

Jablkovo-maková a tvarohová ťahaná štrúdľa (fotorecept)

Autor receptu: martin2002

Túto štrúdľu som urobil prvý krát v lete a osvedčila sa. Chutila celej rodine. Na tomto recepte sa mi najviac páči, že je veľa možností na plnku napr.: tvaroh, mak, višne, jablká, orechy, slivky, marhule,.... . Tento recept je jednoduchý, treba sa pohrať len s náplňami.

10-15
porcií
90 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetky suroviny.
  2. Pripravíme si jednoduché štrúdľové cesto.
  3. Všetky ingrediencie spolu zmiešame, tj. múka, voda, olej, ocot.
  4. Keď je treba prilejeme trocha vody alebo múky.
  5. Cesto vymiesime, musí byť husté a odlepuje sa od misky.
  6. Cesto poriadne vymiesime na doske, aspoň 5 minút, aby bolo pružné a nelepivé.
  7. Nahrejeme si misku alebo hrniec na zakrytie cesta, cesto ešte potrieme maslom.
  8. Zakryjeme nahriatou miskou a necháme odstáť 30min. Medzi tým si pripravíme náplne.
  9. Suroviny na plnky: (maková, jablková, tvarohová)
  10. Jablková plnka: Umyté, očistené a ošúpané jablká postrúhame na jemno, pridáme mletú škoricu
  11. kryštálový a vanilínový cukor a všetko zmiešame.
  12. Maková plnka: Zmiešame mletý mak s práškovým a vanilínovým cukrom a zmiešame.
  13. Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s cukrom a žĺtkami. Keď už máme všetko pripravené, môžeme roztiahnuť cesto a plniť. Nezabudnite poliať cesto maslom, ktoré rozpustíme. Posypeme strúhankou a cukrom. Potom je to len na vás, ako a čím budete plniť.
  14. Ideme na to hlavné, na pomúčenú plachtu dáme cesto po odležaní, ktoré sa NESMIE!!!! znovu premiesiť. Nešlo by ťahanie. Najprv si pomáhame valčekom a potom už ťaháme. Keď máme čo najmenšiu hrúbku cesta, tzv.až presvitá, môžeme plniť. Najprv celú plochu potrieme maslom a strúhankou. Potom je to už na vás. Ja som 3/4 štrúdle posypal makom, jablkami a višňami. A 1/4, ktorá mi ostala som natrel s tvarohovou plnkou, posypal som hrozienkami, vopred namočenými vo vode a do celej štrúdle do stredu išli višne.
  15. Naplnené, po polhodinovej práci:DD
  16. Zrolujeme na plachte, nezabudneme odmerať:D (78 cm), rozkrojíme a preložíme na vymastený plech. Z tejto dávky mi vyšli 3 štrúdle, z toho 2 makové a jedna tvarohová. Štrúdle pred pečením potierame olejom, nie vajíčkom!
  17. Tak a upečené. Po upečení potrite štrúdle zbytkom masla a pocukrujte práškovým cukrom. Prajem Vám dobrú chuť. Odporúčam urobiť dobrú kávu, alebo čajík a pochutnajte si.