Jablkovo-krupicové halušky s makom

Autor receptu: kukulienka71

Už som tu postrehla halušky s makom, ale ani jedny nie sú také, aké som dnes vymyslela. Vonku prší, čas práve ideálny na pokusy v kuchyni:-))

4
porcie
25 minút
príprava

Postup

  1. Najprv som dala zvariť 4 dcl mlieka s quinoou, lebo tá potrebuje povariť aspoň 10 minút, pridala som k nej aj kúsok masla. Ak nemáte qiunou, dáte len mlieko zvariť s maslom, ja túto novinku pridávam, kam uznám za vhodné kvôli jej nutričnej hodnote.
  2. Zaliala som krupicu v miske, premiešala, nech nabobtná, ale hneď nasiakla vriace mlieko, musela som doliať ešte asi 2 dcl studeného. Po chvíľke odstátia som masu poriadne premiešala, pridala 2 na jemno postrúhané jablká, štipku soli, vajíčko a keďže masa sa mi zdala na haluškové cesto riedka, prisypala som ešte trošku hladkej múky na zahustenie. Len toľko, aby bolo cesto vhodné na halušky.
  3. Medzitým mi už vrela voda v hrnci, nahádzala som do nej cez haluškáren menšie halušky, keď vyplávali na povrch, scedila som ich a trochu prepláchla, nechala odkvapkať a premiešala s roztopeným maslom, aby sa nelepili. Dcérke som pripravila porciu posypanú makom a poliatu medom, ja som si na kúsku masla opražila aj strúhanku, zmiešala so škoricovým cukrom a vychutnávala takto:-) Halušky boli mäkkšej konzistencie, dobre sa šmýkali dolu hrdlom, chutili správne krupicovo-jablkovo-maslovo...No, čo vám poviem, skúste a uveríte;-)
  4. Samozrejme, ja som špekulant, ešte počas varenia som rozmýšľala, či by to nešlo rýchlejšie: Zmiešala som teda 150g krupice, štipku soli, lyžicu quinoi, vajce a 1 postrúhané jablko, pridala podľa potreby trochu mlieka a tak nahádzala cez haluškáreň do vriacej vody. Teraz som ich varila vyše 10 minút, aby sa quinoa aj krupica uvarili, ale prvá variácia mi chutila lepšie.
  5. Ja teda ostávam pri prvom postupe:-) Aby toho nebolo málo, dávam tip na podávanie aj s hrudkovým tvarohom, fantázii sa medze nekladú...Na dôvažok pripájam obrázok zmoknutého muškátu žiarivej farby. Pekný deň!