Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkovo-kokosové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 8. novembra 2018

Recept mi poslal brat aj spolu s jablkami, takže som vyskúšala ako to chutí.

20
porcií
50 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
5 PL
5 PL
1 KL
na špic noža
Jablková plnka:
1 kg (krájané na kocky)
1 PL
1/2 KL
1 PL
100 ml
1 bal.
Kokosová plnka:
300 ml
200 g
1 PL
250 ml pochúťková
Na vrch:
 (30 %)
1 PL
1 bal.
 drvené
Okrem toho:
3 PL (na korpusy)




Postup

  1. 1

    Vajcia s cukrom som vymiešala do peny.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala, opatrne vmiešala vareškou do cesta.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 10 min.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ihneď ešte z horúceho som stiahla kožu a nechala chladiť na mriežke.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokiaľ sa korpus chladil, pripravila som si jablkovú plnku. Jablká som ošúpala a nakrájala na malé kocky.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jablká som vložila do rajnice, pridala som cukor a nechala zovrieť. Vo vode som vymiešala puding a do vriacich jabĺk som vyliala puding a uvarila hustú kašu. Do jablkovej kaše som vmiešala škoricu a rum. Vychladnutý korpus som položila na podnos, natrela som ho horúcim džemom.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte horúce jablká s pudingom som navrstvila rovnomerne na lekvár a uložila do chladničky stuhnúť.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa jablková plnka chladila, pripravila som si kokosovú plnku. V mlieku som vymiešala kokos a cukor a dala variť do rajnice na sporák. Varila som dovtedy, kým kokos všetko mlieko do seba absorboval. Potom som plnku preložila do misy a nechala som chladiť.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do vychladnutého kokosu som vmiešala smotanu.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Natrela som ju na jablkovú plnku a opäť uložila do chladničky stuhnúť.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď sa koláč poriadne vychladil, pripravila som šľahačku a navrstvila som ju na kokosovú plnku a na celú noc nechala v chladničke chladiť.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Druhý deň som nakrájala horúcim nožom na rezy.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prajem vám dobrú chuť.

    Jablkovo-kokosové rezy (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

babka123
Nádhera, ako vždy. Zaujímavá kombinácia - pistáciový puding s kokosom a jablká. Neviem si predstaviť tú chuť. Bude treba to vyskúšať, čo iste aj v blízkej dobe urobím..
motyka
Medovo-jablkové boli vynikajúce. Vyskúšam aj tieto. Vyzerajú fantasticky. Tie jablká narezané na kocky, uvarené s pudingom, sú na plnku oveľa lepšie, ako strúhané. Už budem robiť len takto. Vďaka za grif.
izabella929
@motyka , nerada používam jablká pomrvené, tým že ich nastrúhané dusíme, sa celé rozpadnú a pripomínajú mi detskú výživu..nie že by mi výživa vadila, ale predsa je to koláč a rada vidím čo v ňom mám a naviac, tiež som chcela odlíšiť farbu opäť od výživy a preto som použila pistáciový puding a tým jablká dostali svetlozelenú farbu a to sa mi veľmi páči v spojitosti s jablkami...pokiaľ by vám jeden puding nezahustil plnku dokonale, treba pridať 2 balíky, s tým nič nepokazíte..
Ďakujem za komentáre..
1x motyka
danila
mne sa páči tá kokosová plnka s kyslou smotanou...koláčik ukladám a pri najbližšej príležitosti vyskúšam, skúsim ho s kokosovým pudingom :-)
grejsy
Pekné zákusky, ale jedno nepochopím, ako je to možné že zakaždým strhávaš kožu s toho upečeného cesta .Vždy to maš nejaké hrčkavé . Obdivujem ťa , ked pečieš 3 pláty niekedy, tak vždy to strhávaš tú kožu ? ? prepána,, by ma trafilo asi z toho!
izabella929
@grejsy ,áno zo všetkých ťahám kožu, aby sa neodlepila potom, keď bude zákusok na tanieriku..je to moje hobby, robím to veľmi rada, baví ma..hrčkavé je preto, lebo cesto je kvalitné a upečené iba 10 min.ak ho pečieš dlhšie, už sa koža nedá stiahnúť..záleží mi na tom, aby bol zákusok aj pekný..
1x haji
obor123
@Grejsy (8.11.2018 20:49)

Pýtam sa,prečo by ťa trafilo? Je s tým veľa roboty,či odpadu,alebo je za tým niečo iné?
motyka
Ta stiahnutá vrstva sa predsa dá veľmi dobre využiť na iný zákusok, či jedlo.
1x haji
haji
@Grejsy (8.11.2018 20:49)
U některých receptů se stahování, seškrabání kůrky doporučuje přímo v receptu, zvláště u torty z více korpusov. Skutečně má "koža" tendenci uskočit i se vším co je na ní - zvláště při krájení na díly, rezy či při konzumaci. Také se do "čistého" piškotu lépe vsákne tekutina /alkohol, káva apod./ a nebo džem, lépe se piškot spojí s krémem. Ano, je to nadstandartní péče, která má svá opodstatnění. Kdo to tak cítí, stahuje, komu je to volno, nestahuje.
@Motyka souhlas, stáhnutá vrstva jde zapracovat do čehokoliv, např. do zbytku krému, k tomu odkrojky, trocha kávy, rumu, ořechů a vyjdou skvostné gulky.
1x motyka
izabella929
@grejsy , nechcela som tu obšírne vysvetľovať tieto veci, lebo mám veľmi zlé skúsenosti z minulosti,,,že som veľmi múdra,,nie som, učila som sa na vlastných chybách sama, nikto mi neradil a ani by som to nechcela, lebo by som sa cítila, že nič neviem..bola som na jednej rodinnej slávnosti a ochutnala som jeden taký zákusok, ktorý keď som začala vidličkou odkrajovať sústo, celý sa rozsypal vďaka koži...od vtedy vždy z korpusov kožu stiahnem a mám skúsenosť, že ak pečiem iba 10 min. tak je nádherne krehký...veď tá koža ide skoro naraz dole, je to pár sekúnd a dočisťujem už iba okraje..napokon z odkrojkov, lebo keď chcem, aby zákusok pekne vyzeral, musím okraje zarovnať, robím guľky a tie miluje mojej susedke dcérka..nie som dokonalá, aj mne sa vždy niečo nepodarí, napríklad minulý týždeň, vďaka zlému receptu som celý koláč komplet zmrvila na guľky, bolo ich 40 ks.bolo mi ľúto ho iba tak vyhodiť..trpezlivosť ruže prináša..
aleana
Izabelka, recept sa mi vidí veľmi zaujímavý, láka ma vyskúšať, aj keď v poslednej dobe pečiem väčšinou s kváskom, ale tento ma fakt zaujal. Len sa chcem opýtať, tú jablkovú plnku dávaš do chladničky horúcu? Nebolo by lepšie nechať vychladnúť na izbovú teplotu a tak dať do chladničky?
izabella929
@aleana , moja veď všetko čo dávame do chladničky a je teplé predsa musíme najprv schladiť...myslela som že to my gazdinky vieme..odteraz budem musieť asi písať aj toto..ale teší ma, že sa ti aspôoň zákusok páči...nádherný víkend ti želám a veľa chuti do pečenia..)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia