Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkové veľhory fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. marca 2021
Jablkové veľhory (fotorecept)
Foto: olinecka

Výborný koláčik nenáročný na prípravu pre tých, ktorí milujú jablká. Vhodný na každú príležitosť, sviatky.

20
porcií
40 minút
príprava
15-40 minút
na 160-200 °C

Suroviny

Cesto :
500 g
1 bal.
200 g
štipka
250 g
2 ks
2 PL
1 bal. (Liana)
Plnka:
10 ks stredne veľké
 (na posypanie cesta)
podľa chuti
Na posypanie koláča:




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto a plnku.

    Jablkové veľhory (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme do misy, pridáme prášok do pečiva, cukor, soľ, vajíčka, citrónovú polevu v prášku, Palmarin pokrájaný na menšie kúsky a kyslú smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky na chvíľu stuhnúť, pokiaľ pripravíme jablká.

    Jablkové veľhory (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech vyložíme papierom na pečenie. Jablká ošúpeme, prekrojíme na polovicu, odstránime jadrovník a rozložíme na pripravený plech. Rúru predhrejeme na 160 stupňov a predpečieme 15 minút.

    Jablkové veľhory (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Jednu časť rozvaľkáme, preložíme na vymastený plech (29x39 cm), cesto zľahka posypeme krupicou.

    Jablkové veľhory (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto rozložíme vychladnuté jablká plochou stranou nadol. Posypeme zmesou práškového cukru a mletej škorice.

    Jablkové veľhory (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Napokon rozvaľkáme druhú časť cesta a plát pomocou valčeka prenesieme na jablká. Zľahka pritlačíme.

    Jablkové veľhory (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 40 minút do zlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Jablkové veľhory (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mamec
Na tej poslednej fotke to vyzerá ako buchty :-)
Už som ho robila, ale ja ho poznám ako "Kopčekový koláč s jablkami". V tejto verzii sa ešte do jamiek jabľk dáva trochu lekváru a do cesta sa dáva škorica. Tou citrónovou polevou nahrádzaš citrón? Inak, robila som ho aj tak, že som jablká nepredpiekla a vtedy som spodné cesto potrela marhuľovým lekvárom a posypala orechami.
Máš ho pekný :-)
haji
Pěkný receptík, zajímavý a určitě aj chutný. Krásné foto! @mamec příjemné vychytávky. Jablkové dobroty nikdy nezklamou.
motyka
Jablkové milujeme. Tento receptík pridávam do KK, obohatí naše obľúbené. Kde je dosť jablk, nikto neodmietne. toto je ďalší z nich. @oline čka - stále máš výborné nápady. Máš stále môj obdiv.
olinecka
@motyka (2.3.2021 16:54)

Tak to som rada že sa recept páči aj u nás jablká v obľube a tak toto bol jeden z nich. Pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia