Jablkové šatôčky z tvarohového cesta

Jablkové šatôčky z tvarohového cesta (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Ľahké, nadýchané a krásne voňavé koláčiky.

16
porcií
55 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tvaroh s cukrom dobre rozotrieme vidličkou. Pridáme vajce, štipku soli, vanilkový cukor, olej a všetko spolu premiešame.
  2. Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva a pridáme k cestu. Zamiesime mäkké cesto. Prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme odpočívať cca 20 minút.
  3. Medzitým jablka ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky tenké cca 2-3 mm. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  4. Cesto rozdelíme na 2 časti a na pomúčenej doske každú časť rozvaľkáme na kruh cca 24 cm a hrúbku cca 4-5 mm. Kruh nožom alebo radielkom rozdelíme na 8 častí. V užšej časti každého trojuholníka urobíme ešte tri ozdobné zárezy tak, aby sme neprerezali okraj.
  5. Na širšiu časť trojuholníkov poukladáme plátky jabĺk a posypeme škoricovým cukrom. Tenší okraj cesta preložíme cez jablka a roh podhneme pod širší okraj tak, aby vznikli šatôčky.
  6. Rúru predhrejeme na 180 °C. Šatôčky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Vrch potrieme žĺtkom, rozmiešaným s mliekom a posypeme makom alebo sezamom, ja som použila nelúpaný.
  7. Šatôčky pečieme v rozohriatej rúre cca 20-25 minút do zlatista.
  8. Vrch môžeme (aj nemusíme) poprášiť práškovým cukrom. Dobrú chuť!