Jablkové ruže v lístkovom ceste (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Myslím si,že tak ako aj ja aj vy ste sa stretli na stránkach internetu s emailom,ktorý ponúkal upečenie jablčkových ruží. Mňa tento recept oslovil a povedala som si,že ho vyskúšam. Páčilo by sa mi koláčik podávať ku ovocnému šalátu a určite to budem tak praktizovať.

25 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na koľko som robila tento recept po prvý krát,nemala som odvahu použiť celé cesto,na tieto ruže. Robila som len dva kusy a z ostatného cesta som dorobila už jednoduchšie kvety z cesta,ktoré používam vo svojom receptári. Použila som mafinkový plech a ten sa mi osvedčil.
  2. Umyla som si dve jabĺčka.Vybrala jaderník a na tenko aj so šupkou nakrájala. Lístkové cesto som si vyváľkala asi na 2-3 mm.Nakrájala na obdĺžniky široké 8 cm a dlhé 25 cm. Posypala som pol cesta škoricou a kryštálovým cukrom.Poukladala som na cesto jablká.Aj na druhu polovicu cesta som posypala škoricu a kryštálový cukor.
  3. Polovicu cesta som prehla cez jabĺčka.Takto pripravené cesto som stočila. Vznikla mi ružička.Ružičku som vložila do mafinkovej formy.Ako som uviedla,robila som len dve ružičky.Je to vidieť aj vo forme.Na ružičku som potrebovala asi viac ako pol veľkého jablka. Zvyšok cesta som si pokrájala na štvorce a tie krížom cez seba preložila.Plnila som ich jablkami a orechmi.No túto gramáž neuvádzam,preto že som chcela uviesť len jablčkové ruže.Potrebovala som naplniť plech a spracovať zvyšné cesto.
  4. Piekla som v trúbe vyhriatej na 200 0C,15 minút.Potom som trúbu vypla a nechala ešte 5 minút dopiecť.Pred pečením,som okraje cesta natrela rozšľahaným vajíčkom.
  5. Výsledok bol prekvapivo dobrý.Efekt sa dostavil a koláčik bol tiež chutný. Koláčik je dosť veľký a môže nahradiť k ovocnému šalátu prílohu.
  6. My sme ho mali dnes za obedom ako dezert.