Jablkový koláč

Jablkové rezy - aj bezlepkové, aj tvarohové

Autor receptu: manka1

Krehké jablkové rezy sa dajú urobiť klasicky, so zemiakmi a tento recept je s tvarohom v ceste. Boli výborné - mäkkučké.

24
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tvaroh, múky, Heru, vajce, 3 PL práškového cukru, štipku soli, kypriaci prášok - z týchto surovín vypracujeme cesto (pre lepkáčov treba dať 350 g polohrubej múky). Rozdelíme ho na dve časti - a dáme do chladu odstáť - kým pripravíme plnku.
  2. Plnka: Jablká ošúpeme, postrúhame, osladíme - hlavne podľa chuti. V 3 dl studenej vody rozmiešame vanilkový puding. Vlejeme do jabĺk, primiešať môžeme hrozienka.
  3. Klasický plech si vystelieme papierom na pečenie - a na tento papier rozvaľkáme jednu časť cesta. Preložíme na plech. Navrstvíme na toto cesto jablkovú plnku. Na druhý papier si vyznačíme ohnutím veľkosť plechu. Naň rozvaľkáme druhú časť cesta. Preklopíme na plech, kde je už jedno cesto, a na ňom jablková plnka. Potom stiahneme papier.
  4. Keď už máme takto jablčník prichystaný na plechu - tak vložíme do rúry a upečieme - na 180 °C doružova. Po miernom vychladnutí pocukrujeme. Upečený bol fantasticky mäkučký. Tvaroh v ceste robí mäkkosť, a pri bezlepkovej verzii dobre drží cesto - nemrví sa.