Jablkové pité trochu inak

Autor receptu: irenaw

Mala som upiecť niečo bez cukru a bez bielej múky. Z ovocia mohli byť kyslé jablká a citróny. Nič lepšie mi nenapadlo, ako upraviť "Klasické jablkové pyté". Už som ho niekoľkokrát upiekla a vždy malo úspech. Nakoniec aj upravené chutilo. Ďakujem @jerica ;-)

90 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Výborný fotopostup nájdete pri originálnom recepte, tak ja len slovne.
  2. Jablká očistíme, pokrájame a premiešame s ostatnými surovinami na náplň. Krátko podusíme, nezabudneme miešať. Necháme vychladnúť. Sypké suroviny na cesto premiešame. Pridáme maslo pokrájané na kocky a prstami spracujeme na mrveničku. Pridáme vajcia a časť jogurtu. Jogurt ďalej pridávame podľa potreby a spracujeme cesto. Spravila som ho mokrejšie ako inokedy, aby som trochu odľahčila celozrnnú múku. Preto som tiež použila jogurt namiesto vody. Cesto odložíme na hodinu do chladu. Plech potrieme maslom. Nechcela som pridávať do cesta viac múky a bolo naozaj dosť lepkavé, tak som sa rozhodla ho nevaľkať. Mokrými rukami som cesto po častiach rozlačila na plech vrátane okrajov. Popichala som cesto vidličkou a natrela jablkovú hmotu. Z druhej polovice cesta som odtrhla kúsok a rukami vyformovlala tenkú placku a položila na jablká. Takto som postupne naukladala jedno vedľa druhého takmer všetko cesto až celkom pokrylo jablká. Zo zvyšku som spravila mriežku. Vrchné cesto som tiež popichala a piekla na 180°C asi 50 minút. Kto chce, môže si posypať hotový koláč práškovým alebo škoricovým cukrom.
  3. Koláč je osladený stéviou len veľmi mierne, iba nádych sladkosti na pozadí. Množstvá v rozpise treba upraviť podľa druhu použitého stéviového sladidla a najmä podľa chuti. Keď sme začínali piecť so stéviou, mali sme sklon dosládzať, zdalo sa nám, že to nie je sladké. Veľká chyba. Netreba čakať rovnakú intenzívnu chuť ako pri cukre. Keď použijete stévie veľa, chutí to hrozne a všetky ostatné chute zaniknú. Dobré je kombinovať suroviny, ktoré sa spolu hodia a majú aj samé dobrú chuť. Kto môže v obmedzenej miere použiť cukor, med a podobne, odporúča sa trošku cukru pre osladenie a stéviou dosladiť.