Jablkové chutney (fotorecept)

Autor receptu: kecemis

Je cas dozrievania jablk. Tak som sa znova pustil do ich spracovania.

4-5
porcie
30-40 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravil som si suroviny. Jablka som ocistil, a pokrajal na mensie kusy. Moje jablka su velmi sladke a nie su prilis tvrde. Kedze viem ako sa spravaju pri vareni, su make, ja ich nekrajam na drobno, ale na vacsie kusky, aby sa mi uplne nerozvarili. Zhruba stvrtinu nastruham, aby skor pustili stavu a tym si znizujem moznost pripalenia o dno. Papriku som nasekal na jemno, ako aj cibulu. Cukor si musite prisposobit podla svojej chute a podla jablk. Ja som pouzival az 450 g ale po skusenosti z predchadzajucich pripadov som ho zredukoval. Tak isto drvenu susenu feferonku si dajte podla svojich predstav. Teraz ked to jedava aj vnucka, tak davam len jednu lyzicku. Pred tym som daval aj dve habanera.
  2. Do vacsieho hrnca som dal jablkovy cider, a ostatne suroviny okrem jablk a citron. Dobre to premiesam a privediem do varu, aby sa mi to vsetko dobre premiesalo a pospajalo. Potom pridam jablka. Dobre premiesam a ked zacne vriet, stiahnem teplotu a varim zhruda 2 hodiny, alebo pokial mi to nezhustne. Cely cas to premiesavam. Aspon raz za desat minut.
  3. Po dovareni som vsetko naladoval do horucich poharov a dal sterilizovat na 20 minut, aby mi chytil vrchnak. Mne vyslo 9 pol litrovych poharov.
  4. Je to vhodna priloha napr. k pecenemu bravcovemu pliecku ktore som pripravil podla @kukulienka. Ale aj na chleba. Chutney ma prijemnu sladko-stiplavu chut.