Jablková bublanina s mrveničkou z jedného vajíčka (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Jeseň je vhodné obdobie na koláč s jablkami. Dnes som jeden upiekla. Koláč je z
jedného vajíčka. Ako odmerku som požila 200 ml hrnček. Koláč som piekla v guľatom
plechu s rozmermi 28,5 x 3,7 cm.
Postup
- V sobotu som sa poobede zabávala s lieskovcami. Zostali mi ešte z minulého roku nevylúpané.
- Trvalo mi dlho, kým som ich všetky vylúpala.
- Ako prvé som si očistila jablká.
- Mrveničku som spravila z 3 pl hrubej múky, 2 pl cukru a 1 pl masla. Potom som vybrala vhodný pekáč. Boky formy som vymastila a vysypala múkou. Spodok pekáča som vystlala papierom na pečenie. Zapla som rúru a teplotu som nastavila na 180 °C.
- Jedno vajíčko som rozmiešala so 140 ml cukru a 1 pl domáceho vanilkového cukru.. V recepte je 200 ml. Ja som jeho množstvo znížila. Po upečení koláča sa mi zdal stále dosť sladký. Nabudúce ešte znížim množstvo cukru.
- Do 300 ml vlažného mlieka som pridala 100 ml oleja. Zamiešala som to k vymiešanému vajíčku s cukrom.
- Odmerala som si 2 hrnčeky múky, pridala som Zlatý klas a jedno vrecko kypriaceho prášku. Premiešala som s múkou.
- Múku som preosievala do vyšľahaného vajíčka. Dobre som cesto premiešala, aby neboli hrudky.
- Cesto som vyliala do pripravenej formy. Jablká som nakrájala, uložila som ich na cesto.
- Aby bol koláč farebnejší, vybrala som z mrazničky ríbezle a čučoriedky.
- Drobné ovocie som dala na jablká.
- Zabudla som dať na jablká škoricu, tak som ju primiešala k mrveničke spolu s mletými lieskovcami.
- Koláč som piekla 30 minút. Vychladnutý som pofŕkala čokoládou.
- Po nedeľnom obede dobre padol kúsok koláča ku káve.