Jablková bublanina s mrveničkou z jedného vajíčka (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Jeseň je vhodné obdobie na koláč s jablkami. Dnes som jeden upiekla. Koláč je z jedného vajíčka. Ako odmerku som požila 200 ml hrnček. Koláč som piekla v guľatom plechu s rozmermi 28,5 x 3,7 cm.

25-30 minút
na 180 °C

Postup

  1. V sobotu som sa poobede zabávala s lieskovcami. Zostali mi ešte z minulého roku nevylúpané.
  2. Trvalo mi dlho, kým som ich všetky vylúpala.
  3. Ako prvé som si očistila jablká.
  4. Mrveničku som spravila z 3 pl hrubej múky, 2 pl cukru a 1 pl masla. Potom som vybrala vhodný pekáč. Boky formy som vymastila a vysypala múkou. Spodok pekáča som vystlala papierom na pečenie. Zapla som rúru a teplotu som nastavila na 180 °C.
  5. Jedno vajíčko som rozmiešala so 140 ml cukru a 1 pl domáceho vanilkového cukru.. V recepte je 200 ml. Ja som jeho množstvo znížila. Po upečení koláča sa mi zdal stále dosť sladký. Nabudúce ešte znížim množstvo cukru.
  6. Do 300 ml vlažného mlieka som pridala 100 ml oleja. Zamiešala som to k vymiešanému vajíčku s cukrom.
  7. Odmerala som si 2 hrnčeky múky, pridala som Zlatý klas a jedno vrecko kypriaceho prášku. Premiešala som s múkou.
  8. Múku som preosievala do vyšľahaného vajíčka. Dobre som cesto premiešala, aby neboli hrudky.
  9. Cesto som vyliala do pripravenej formy. Jablká som nakrájala, uložila som ich na cesto.
  10. Aby bol koláč farebnejší, vybrala som z mrazničky ríbezle a čučoriedky.
  11. Drobné ovocie som dala na jablká.
  12. Zabudla som dať na jablká škoricu, tak som ju primiešala k mrveničke spolu s mletými lieskovcami.
  13. Koláč som piekla 30 minút. Vychladnutý som pofŕkala čokoládou.
  14. Po nedeľnom obede dobre padol kúsok koláča ku káve.