Jablko varené vo víne a glazovaná mrkva v mede s citrónovou a vínovou omáčkou fotorecept

michalides - fotkamichalides, 25. februára 2014

Každý uvažuje o mrkve len ako o zelenine ale zároveň je predsa prirodzene sladká...tak ma napadlo ju použiť vyslovene na sladko. K mrkve sa Zobraziť celý popisKaždý uvažuje o mrkve len ako o zelenine ale zároveň je predsa prirodzene sladká...tak ma napadlo ju použiť vyslovene na sladko. K mrkve sa samozrejme najlepšie hodí jablko a ako prirodzené mi prišlo že k nemu bude sedieť víno a k mrkve citrón. Tak vznikol tento dezert. Jeho sladkosť si v podstate priamo určujete na tanieri tým, koľko omáčky si naberiete, takže v tomto ohľade si každý príde na svoje.

Suroviny

4 ks
4 ks
4-5 dcl
1 dcl
1 ks
1 ks
2 bal.




Postup

  1. 1

    Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník a na vrchu a spodku zrežeme. Poukladáme ich do hrnca, vložíme k nim škoricu, jeden vanilkový cukor, zalejeme vínom, amarettom a dolejeme trochou vody (tak aby jemne plávali). Privedieme k varu a varíme asi 5-10 min. Počas varenia obraciame. Keď sú uvarené necháme ich v náleve na teplom mieste. Zároveň si v panvičke rozpustíme trošku masla, prihodíme pozdĺžne prekrojenú mrkvu a lyžičku medu, podlejeme troškou vody (poldeci bude úplne stačiť) a necháme bublať do stavu kedy mrkva zmäkne, tekutina sa zredukuje a začne obaľovať mrkvu (ostane krásne lesklá).

    Jablko varené vo víne a glazovaná mrkva v mede s citrónovou a vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej panvičky nalejeme za naberačku nálevu v ktorom sa varili jablká. Do druhej nasypeme druhý vanilkový cukor a pridáme nestrúhanú kôru a šťavu z jedného citrónu. Obe tekutiny privedieme k varu a redukujeme až do sirupovej konzistencie, následne odstavíme a vmiešame kúsok masla...takto dostaneme dve extra silné omáčky.

    Jablko varené vo víne a glazovaná mrkva v mede s citrónovou a vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Servírovanie nechám na vás. Citrónová omáčka výborne ladí s mrkvou a jablko zasa s vínovou omáčkou

    Jablko varené vo víne a glazovaná mrkva v mede s citrónovou a vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

braxi
veľmi zaujímavé, recept krásne spracovaný...si šikovný...cez víkend bude tento Tvoj dezert...ďakujem
denyany
No teda si si vymyslel novotu! Rada by som ochutnať. Určite je to dobrota.:-)
michalides
Dakujem za pozitivnu odozvu dufam ze bude chutit...ak chcete vzhladom este viac oslnit dajte varit s jablkami aj par jadier vlasskych orechov...zmaknu,ziskaju prijemnu chut po vine a mate dalsiu dekoraciu na tanier skoro bez roboty :) nalev precka aj par dni a tuto omacku si mozete spravit k hocicomu :) nebojte sa toho ze po kuchyni bude dost citi alkohol...ten samotny sa dost rychlo odpari a v jedle ho necitit :)
alex37
krásny, odvážny recept, s perfektnou prezentáciou :-) chválim *****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia