Jablkový koláč

Jablká v snehovej perine (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Koláčik výbornej chuti, šťavnatý, stále ešte z našich jabĺk.* Rozpis surovín je na plech 20 x 30 cm.

Suroviny

Postup

  1. Tentokrát som upiekla koláč z polovičnej dávky v okrúhlej forme s priemerom 22 cm. Ja som si spravila svoju polevu, ale v recepte máte napísané obidve.
  2. Cesto: Vyšľahám žĺtky a cukor, pridám olej. Premiešam a potom pridávam kakao, džem, mlieko, (ja som si pridala aj 3 PL mletých orechov - nemusíte) a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Vymiešané cesto nalejem do tortovej formy, ktorú som vymastila a vysypala múkou. Piekla som vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 15 minút. Každý pečie a kontroluje podľa svojej rúry.
  3. Medzitým si očistím a nastrúham jablká. Poriadne polejem iba citrónovou šťavou z polovice citróna. Z bielkov a cukru vyšľahám tuhý sneh a následne do snehu ručne vmiešam nastrúhané jablká aj so všetkou citrónovou šťavou.
  4. Poloupečný korpus vyberám z rúry a natieram naň jablká vymiešané v snehovej perine. Vrátim späť do horúcej rúry a dopečiem. V mojej rúre na 190 stupňov som piekla ešte zhruba 18-20 minút. Na vrchu sa zmes upečie do zlatohneda. Upečený koláč nechám vychladnúť.
  5. Polejem mojou čokoládovou polevou, ktorá nepatrí do originál receptu. (Ešte trošku polevy sa zvýšilo.) V hrnci nad parou roztopím tuk a pridám cukor, kakao, puding v prášku a nad parou riadne vymiešam do hladka. Hneď nalievam na koláč. Poleva sa musí držať nad parou, ináč rýchlo tuhne. Chuťou je podobná doma robenej vianočnej kolekcii... Ak nemáte radi túto veľmi sladkú polevu, môžete si spraviť polevu patriacu k originál receptu alebo svoju obľúbenú polevu či ganáž.
  6. Poleva z receptu originál sa tiež vymieša nad parou – maslo s čokoládou a pridávam olej. Nalejem na vychladnutý koláč. Po stuhnutí polevy chutnáme. Dobrú chuť prajem!
  7. ... pripojila som aj fotku z konca minulého týždňa, keď sme nazbierali huby májovky – tanečnica májová, z ktorých bola perfektná praženica a voňavá polievka.