Jablková pena
Jablková pena

Jablká s penou a cider granitou

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 10. októbra 2017
Jablká s penou a cider granitou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Jablková pena:
4 ks
300 g
400 ml
kúsok
1 ks
1 ks
 z 1 citróna
Macerované jablká:
500 g granny smith
300 g červené
200 g
100 ml
50 ml
kúsok
1 ks
200 ml
Jablková cider granita:
500 g
175 ml
175 ml
Škoricové trubičky:
125 g
200 g
1 ks
125 g
4 ks
10 g




Postup

  1. 1

    Jablková pena: Jablká očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kusy, dáme do kastróla s pridaním všetkých surovín a varíme domäkka. Pred rozmixovaním vyberieme škoricu, badián a klinček, precedíme, prípadne ešte trocha zvaríme na hustotu jablkového pyré. Necháme vychladnúť a pyré nalejeme do fľaše na výrobu šľahačky, pridáme 1 bombičku a necháme v chladničke odpočinúť. Potom striekame, výsledkom by mala byt nadýchaná jablková pena

  2. 2

    Macerované jablká: Z cukru, vody a korenín uvaríme sirup, ktorý ochutíme citrónovou šťavou a bielym vínom. Sirup precedíme a čiastočne vychladíme. Rozdelíme ho do dvoch nádob. Zelené jablka ošúpeme, vykrojíme jadrovník, nakrájame na malé kocky a vložíme do sirupu. Červené jablka umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, odstránime jadrovník, nakrájame na mesiačiky a vložíme ich do druhej sirupovej nádoby. Sirupy s jablkami privedieme do varu a potom ich rýchlo schladíme v ľadovom kúpeli, aby sa nerozvarili.

  3. 3

    Jablková cider granita: Suroviny zmiešame dokopy, preložíme do nádoby a vložíme do mrazničky. V priebehu dňa v mrazničke vidličkou zoškrabujeme, aby vznikla granita.

  4. 4

    Škoricové trubičky: Maslo s cukrom, vanilkovou dreňou a mletou škoricou vyšľaháme na hladký krém. Pridáme múku, bielky a všetko spolu opäť vyšľaháme. Potom hmotu štetcom nanášame na papier na pečenie, aby vznikli obdĺžniky s rozmermi 15 x 5 cm. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 5 minút. Po vybratí z rúry obdĺžniky ihneď stočíme trubičiek a necháme vychladnúť.

  5. 5

    Do pohárov navrstvíme jablkový cider, macerované jablká, jablkovú penu a ozdobíme škoricovými trubičkami a plátkom sušeného jabĺčka.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia