Jablčník s tvarohom a mandľovou posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Vynikajúca kombinácia veľmi tenkého cesta, voňavých jabĺk, tvarohu a chrumkavej mandľovej posýpky zo stránky Tinkinerecepty.sk ma tak očarila, že som sa rozhodla predstaviť recept aj vám, vrátane mojich drobných úprav.

30 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Do nožového mixéra dáme všetky suroviny na cesto. Pohánková múka nemusí byť, môže sa použiť len špaldová, alebo obyčajná hladká. Rovnako cukor sa môže použiť aj obyčajný kryštálový. Do surovín som zabudla napísať štipku soli.
  2. Krátko mixujeme, len kým sa nám vytvorí kompaktnejšia guľa. Guľu rukami veľmi krátko premiesime a v potravinárskej fólii ju odložíme do chladničky.
  3. Na jablkovú plnku nahrubo nastrúhame jablká. Ja ich nešúpem, ale rozkrojím na polovice, vyberiem jadrince a ručne strúham zo strany rezu, nakoniec mi zostane takmer celá šupka v ruke. Primiešame citrónovú šťavu, med, škoricu a polovicu balíčka pudingového prášku (cca 2 lyžice).
  4. Tvaroh ponorným mixérom premixujeme s cukrom alebo iným sladidlom, vajíčkom a zvyšným pudingovým práškom.
  5. Na posýpku prstami zmiešame mandľovú múku/mleté mandle s cukrom a maslom.
  6. Cesto vyberieme z chladničky, medzi dvomi papiermi ho rozvaľkáme na veľkosť koláčovej formy (26cm) + okraje. Vrchný papier dáme dole, prevrátime a vložíme do vymastenej formy. Opatrne stiahneme papier, rukami cesto upravíme a zarovnáme.
  7. Na cesto navrstvíme postupne jablkovú, tvarohovú plnku a na záver posýpku.
  8. Pečieme na 175°C v teplovzdušnej rúre 40 minút, potom necháme dobre vychladnúť.
  9. 1 hrnček = 250 ml