Jablkový koláč

Jablčník na krehkom drožďovom ceste (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Dnes som sa rozhodla upiecť veľmi chutnú kombináciu pre milovníkov jabĺk. Nenáročné pečenie. Upečte, určite sa vám vydarí.

Suroviny

Postup

  1. Vopred si vo vlažnom mlieku rozmiešam sušené droždie a 10 minút nechám stáť. Cesto zo všetkých uvedených surovín som dala vymiesiť do kuchynského mixéra. Ako poslednú surovinu do cesta k ostatným nalievam droždie rozmiešané v mlieku. Zapnem až teraz mixér. Vymiešané cesto odložím do chladničky na 30 minút.
  2. Pripravím si jablkovú náplň. Ja som použila z mojich zásob 2 fľaše objemu 7 dl sterilizovaných nastrúhaných ale neochutených jabĺk. Odvážila som ich a mali 1,530 kg. Ak použijete čerstvé jablká, treba ich očistiť, nastrúhať a ak sú veľmi šťavnaté, vytlačiť šťavu podľa potreby. A ďalší postup je spoločný. Jablká trochu dusím na masle, s cukrom. Hneď po odstavení zo sporáka dochucujem škoricovým cukrom a poľským výrobkom ovocným KISIELOM v prášku. Použila som celý balíček, čo boli 3 PL. Je to na zahustenie a dochutenie. Nepoužila som vôbec citrón. Jablkovú náplň nechávam vychladnúť. Vy si jablká dochuťte podľa seba.
  3. Tento poľský výrobok - Kisiel kúpite v poľských potravinách alebo v prihraničných oblastiach v Poľsku. Pripájam foto KISIELU. Výrobok v prášku obsahuje: *cukor *škrob *lyofilizované ovocie *kyselinu citrónovú *vitamín C *arómu *soľ *farbivá. Ja som si kúpila počas turistiky blízko za našimi hranicami, chcela som vyskúšať do jabĺk – jabĺk máme ešte dooooosť...aj napriek tomu, že sme veľa rozdali.
  4. Po polhodine vyberiem cesto z chladničky a 2/3 cesta rozvaľkám v plechu 26 x 38 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Pomôcť si môžete aj rukami. Podľa receptu je potrebné cesto rozdeliť na 2 rovnaké časti. Výber je na vás... Cesto posypem strúhankou. Na cesto rozotriem jablkovú náplň.
  5. Prikryjem rozvaľkaným a ozdobne poprerezávaným cestom, ktoré som vaľkala na papieri na pečenie. Označila som si veľkosť plechu na papieri. Potom už iba cesto preklopím na vrch jabĺk a papier stiahnem opatrne preč.
  6. Dávam piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na spodnú mriežku po dobu 20 minút a následne plech prekladám na prostrednú mriežku v rúre, kde pečiem stále. Koláč sa pečie ešte asi 10-15 minút. Kontrolujem. Pečte podľa svojej rúry.
  7. Po upečení koláč natieram smotanovým lakom. Na smotanový lak (polevu) si na horúco, ale nie vriaco, zohrejeme kyslú smotanu. Ja som si zohriala v mikrovlnke. V horúcej smotane riadne vymiešam práškový cukor, aby neboli žiadne hrudky. Vrch upečeného ešte teplého koláč som natrela na 2-krát. Nechám vychladnúť.
  8. Po nakrájaní prajem dobrú chuť!