Jablčník alebo jablkové pité

elekra - fotkaelekra, 30. septembra 2012
Jablčník alebo jablkové pité
Foto: elekra

Obľúbený koláčik môjho otca... A pravdaže aj nás. Tento koláč je vhodný teraz na jeseň, keď je úroda jabĺk a nevieme čo s Zobraziť celý popisObľúbený koláčik môjho otca... A pravdaže aj nás. Tento koláč je vhodný teraz na jeseň, keď je úroda jabĺk a nevieme čo s nimi.

10-12
porcií
20-30 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Suroviny

400-450 g
250 g
1 ks
125 g
2-3 PL
1 ks
štipka
8-10 ks
2 - 4 PL
podľa potreby
1 ks
na posypanie




Postup

  1. 1

    Z hladkej múky, masla, práškového cukru, vajíčka, kyslej smotany, kypriaceho prášku a štipky soli si vypracujem vláčne cesto,

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 1
  2. 2

    ktoré nechám v chladničke odstáť asi polhodinku. Medzitým si nachystám jabĺčka.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 2
  3. 3

    Sú z našej chalupy, biokvalita. Očistím, vyberiem jadierka a nastrúham na uhorkovom krájači. Tak to máme v našej rodine radi.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 3
  4. 4

    Odstáte cesto rozdelím na dve polovičky, jednu vyvaľkám a vložím do plechu. Prstami cesto trochu povyťahujem aj po okrajoch.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto navrstvím nachystané jablká,

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 5
  6. 6

    upravím ich a posypem hnedým cukrom a škoricou. Hnedý cukor dám podľa toho, aké sladké sú jablká. A škorice podľa chuti. Navrch pridám ešte trochu vanilkového cukru. Je domáci, v kryštálovom cukre vyváľaný vanilkový lusk.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 6
  7. 7

    Vrch koláča prikryjem druhou polovicou cesta, ktorú si rozvaľkám a pomocou valčeka prenesiem na plech.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 7
  8. 8

    Vrchný plát popichám vidličkou, aby mala para z jabĺk kade vychádzať z koláča von

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 8
  9. 9

    a dám piecť na 175 °C na cca 20 až 25 minút.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 9
  10. 10

    Upečený koláč nechám trochu vychladnúť,

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 10
  11. 11

    pokrájam na porcie a posypem práškovým cukrom

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 11
  12. 12

    a môžeme podávať.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 12

Diskusia k receptu

stacy77777
takéto jabĺčkové sú najlepšie, na to sa vrhne vždy celá rodina, páči sa mi
ola111
@elekra ,toto je najlepší jablčník na svete,mám asi tento istý recept,čím
viac jablk,tým je lahodnejší,vydaril sa ti :)
marijanka712
zaujímavé cesto , tiež ma prekvapilo struhanie jablk na uhorkovom krájači máš pravdu tých jablčníkov je tu vela, ale tvoj je originálny a páči sa mi velmi pekne sa ti vydaril a som rada , že si ho môžem dať do kk
elekra
Ešte som na zajtra zachránila pár kúskov do roboty....
Ďakujem za pochvaly. Vydaril sa a hlavne chutil.
valeri
aj môj obľúbený a urobený presne ako ho mám rada: tenké cesto a vysoká plnka :-))
dorisa
krásny fotorecept, fotky, takýto koláčik pekávam aj ja, jablkové teraz na jeseň a zimu vedú
hannah22
uložené, pekne napísané a iste aj upečené s láskou od srdiečka..... :))
synkopa
...precízny postup, vynikajúci výsledok! Koláčik musí byť výborný!!!
tatranka
Tieto jablkové koláčiky sú veľmi žiadané.Dlho vydržia neobschnú a sú veľmi šťavnaté.Tvoj koláčik je veľmi pekný.
Fotografickú časť máš veľmi pekne spracovanú.
elekra
Áno, áno, jablčkové koláče sú vynikajúce a hlavne osviežujúce. Ešte máme v obľube aj jablkovú tortu so zlatým klasom a čokoládovou polevou a potom francúzsky tarte tatin. Tieto sa u nás striedajú a vždy chutia.
mariaklara
Prosím ťa, čo je to za koláčik ten tarte tatin, nenašla som ho u teba, ak ho budeš robiť, mohla by si ho sem dať, ďakujem.
pulsatilka
Dnes som ho vyskúšala - fantastické cesto a ten nápad strúhať jabĺčka na plátky...no skrátka koláč bol famózny. Už sme ho aj zjedli. Vďaka za recept.
elekra
@pulsatilka , aj dnes som ho robila, len som ho dala do koláčovej formy... Máme ho veľmi radi. Teším sa, že sa Ti podaril.
izovka
Koláč je vynikajúci veľmi dobre sa robí s cestom vôbec sa netrha na druhý
sisa
aj u nás frčí tento úžasný koláčik, ja zvyknem jablká podusiť s cukrom a škoric.cukrom, ked sú trošku podusené vymixujem s ponorným mixérom do hladka, trošku vychladnúť a vyliať na cesto. Moja dcéra má rada aj hrozienka ked tam pridám. Vyskúšam aj tvoju formu jalbk :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia