Ispanaklı Peynirli Yufka Böreği fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 25. júla 2013

Spenatovo-syrový borek tak ako ho robí moja svokra :)

6-8
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

na yufku:
na náplň:
1/2 kg
3 ks
 alebo chilli korenie
navyše:




Postup

  1. 1

    Špenát dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nasekáme najemno a dve minútky opekáme na oleji. Zmiešame so špenátom a ochutíme mletým čiernym korením a chilli vločkami. Nakoniec pridáme rozmrvený biely syr a opatrne osolíme (syr je dosť slaný). Necháme vychladnúť.

    Ispanaklı Peynirli Yufka Böreği (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkej misky nasypeme hladkú múku, premiešame so soľou. Pridáme trošku chuťovo neutrálneho oleja (nie veľa, len aby bolo cesto pružnejšie). Premiešame prstami a postupne prilievame vlažnú vodu a spracujeme pružné a hladké cesto. Naschvál neuvádzam množtvá, pretože tieto veci sa proste robia od oka ako všetci tušíte :) Strašne hrubý odhad čo som zahliadla bolo necelé kilo múky. Z toho nám vyšiel jeden obrovský borek plus pár gözleme. Cesto necháme chvíľu odpočívať.

    Ispanaklı Peynirli Yufka Böreği (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Veľký plech vymastíme olejom. Cesto rozdelíme na kúsky o veľkosti tenisovej loptičky. Pomocou valčeka každý kúsok rozvaľkáme na čo najtenšie.

    Ispanaklı Peynirli Yufka Böreği (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý plát cesta jemne potrieme olejom a do stredu potom položíme špenátovú náplň, prehneme a zavinieme. Stočíme a uložíme na vymastený plech. Takto spracujeme všetko cesto, a napájame ho na seba na plechu, až nám vznikne niečo ako stočený had :)

    Ispanaklı Peynirli Yufka Böreği (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potrieme bielym jogurtom zmiešaným s olejom a pečieme vo vyhriatej rúre (180 - 200 °C) asi hodinu do chrumkava.

    Ispanaklı Peynirli Yufka Böreği (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte horúce nakrájame ostrým nožom od stredu k okrajom ako tortu a necháme na plechu vychladnúť. Podávame napr. s ayranom. Afyiet olsun a krásne leto priatelia :)

    Ispanaklı Peynirli Yufka Böreği (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

medovnicek
borek som ešte nikdy nejedla a ani nepripravovala, láka ma to, preto si tvoj recept odkladám
danda3
Joj, to musí byť pochúťka, rada by som vyskúšala, len neviem, či to zvládnem.♥
tiginko
špenátový borek s fetou som už robila, síce z kupovaného filo cesta, a v hranatej nádobe, ale možno raz vyskúšam aj takýto točený. Točené mávajú v Chorvátsku tvarohové na slano a mäsové. Ja ich zbožňujem všetky, bez výnimky.
soltera
Díki za recept, veľmi sa mi páči a iste je to výborné a chutné jedlo. Cez víkend ho vyskúšam:)
elena
U nás otvoril Kosovčan pekáreň, kde piekol aj taký burek ako uvádzate tu hore, ... ale netrvalo dlho a prestali s tým, lebo im odišiel ten pekár, čo to vedel robiť. Tak nám klesli sánky. Ale ináč - vedela by som to urobiť, ale je to zdĺhavé a náročné....
nazarboncuk
vdaka vsetkym za mile prispevky.toho cesta sa netreba bat ide to lahko len treba trpezlivost ;)
lucicik
aldığı kadar un falan - nefret ediyorum:-) automaticky preskakujem take receprty, ale asi sa do toho budem musiet raz pustit:-)
katarinamaca
Váš recept je výborný a cesto chutí lepšie ako kupované, s tou náročnosťou receptu to vôbec nie je také strašné, netreba sa báť, nie je na tom čo pokaziť, ďakujem :)
smolhe
Peču podle tohoto receptu opakovaně, výborné!!!! Již jsem recept předala i dále a dnes peču čerstvý, opět...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia