Ispanaklı Börek - špenátový börek (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Výborný a jednoduchý špenátový börek :-)
Postup
- Do misky dáme múku a soľ, ktoré dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme jogurt, olej, ocot a vodu. Ja som dala 20 % ný ocot 1kl, ale môžte dať aj 8-10 % ný, ale z toho treba dať 1PL..
- Všetko dobre premiesime - premačkáme :-) Cesto je mäkke, až polomäkké a má sa odlepovať od misky...
- Cesto sformujeme do bochníka, poprašíme múkou a dáme na 1h oddychovať :-)
- Kým nám cesto odpočíva, si skočíme nazbierať do záhrady čerstvý špenát ;-P Potrebujeme asi tak 0,5 kg neviem presne, treba od oka odhadnúť :-)
- Na troche oleja si zosklovatíme cibuľu, ktorú sme nakrájali na kocky. Potom pridáme špenát, osolíme a podlejeme trolinku vodou. Takto necháme zakryté pár minutiek udusiť :-)
- Pripravíme si syr. Ja som použila Turecký syr, ale môžte aj Fetu. Rozdrobila som 2 takéto krúžky syra, jeden mal 200g. Potom nastrúhame doňho 6-7 strúčikov cesnaku a pomiešame. Soliť netreba, syr je dosť slaný..
- Cesto po hodinke rozdelíme na 5 častí..
- Rozvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca. 3 mm..
- Pokladieme špenát a posypeme syrom. Aj špenát aj syr si musíte od oka rozdeliť, aby vám vystačil na všetky cestá :-)
- Zrolujeme a ukladáme na plech s pečiacim papierom..
- Rozhabarkujeme si 1Pl jogurtu, 1vajce a 0,5 dl mlieka...
- ..poriadne nim börek potrieme..
- Teraz dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180°C na 40minút..Kedže každá rúra je iná, tak radšej si ho od 30 minúty sledujte :-)
- Mne sa piekol 40minút :-) Ešte za horúca po vybratí z rúry, ho potrieme kúskom masla. Zakryjeme pečiacim papierom, utierkou a necháme vychladnúť..
- Börek je výborný s polievkou, alebo aj s pohárom vychladeného Ayranu ;-P
Prajem dobrú chuť..