Irish steak

Ján Dics
Šéfkuchár reštaurácie TOWERS v Bratislave, 28. októbra 2009
Irish steak
Foto: Pravda - Sandra Támerová
1
porcia
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
70 g
30 g
1 cl
1/3 ks
Omáčka Chimichurri:




Postup

  1. 1

    Najprv si nachystáme všetky suroviny na prípravu receptu.

  2. 2

    Umytú hovädziu sviečkovú opečieme postupne zo všetkých strán. Dĺžka opekania závisí od požadovanej chuti. Spolu so steakom opekáme aj kukuričný klások.

  3. 3

    Fazuľkové lusky si medzitým zarestujeme na pokrájanej slaninke. Keď sú opečené, zastrekneme ich koňakom.

  4. 4

    Chimichurri omáčku k steaku pripravíme nasledovne: Petržlenovú vňať nasekáme a spojíme dokopy s ostatnými surovinami v množstvách podľa vlastnej chuti.

  5. 5

    Steak solíme a koreníme až keď je dopečený a naservírovaný na tanieri. Polejeme omáčkou chimichurri a servírujeme s orestovanými fazuľovými luskami a grilovanou kukuricou.

Diskusia k receptu

2010
Tam je maly problem taky hruby steak sa neda pripravit na panvici pre tych ktory maju radi medium az well done .
Takze rada so steakovej restauracie, pred tym ako ho zacnete opekat rozohrejte trubu na 220 C opekajte steak na liatinovej panvici aby dostal farbu a dokoncenie z vonku .Potom ho supnite do rozohriatej rury na 3 minuty priblizne s kazdej strany.Nepodavajte hned ale nehajte ho "odlezat na teplom mieste aspon 5 minut. A budete mat super steak medium tak podavaju v najdrahsich restauraciach.
sensuall
2010 dal .. dala správny typ. Irish steak ???
Toto nemá nič spoločné s Írskom prinajmenšom by ta kravička musela žiť v Írsku . Opekaná kukurica a ako ju vlastne majú ľudia konzumovať snáď nie rukami... ale s príborom to pôjde teda asi ťažko...

Fazuľka a slaninka s whisky ... Dobrá praca
marauder
Nechcem uraziť autora receptu, ale je to kravina na entú.... Mal som v živote to čťastie, že som jedol zopár dobrých stejkov. Dokonca aj na SK! Údajne má mať stejk hrúbku priemeru penisu. Mužského teda! Údajne najchutnetnejšie stejky sú samozrejme v USA, kde ho pripravujú už z hnijúceho mäsa! A tí barbari za to zaplatia niekoľko stovák zelených, aby si ho krájali plastikovým nožom na plastikovom tanieri s hranolkami a kečupom! Snáď ešte niekedy v živote ochutnám "Kobe" stejk z japonských kravičiek. Podľa gurmánov najchutnejší! Naposledy stál 400, či 800? eur...Nepodstatné. dôležité sú prílohy: neodmysliteľná dusená zelená fazuľka, baby mrkvička, prípadne aj varený zemiak. A samozrejme omáčka!!! Tá dáva dušu! A kuriozity typu bravčový, kurací "stejk" radšej nekomentujem!!!!
@sensuall : pečená kukurica je zásadne k bravčovým rebierkam! Tiež môžem ;-)) Ak chceš pôsobiť ako inteligent, navyše je to praktické, odfadli obojstranne konce kukurice a zapicni špáradlá! Nezasviníš si ruky a otáčaš si ju, ako chceš.... ;-))
hombrero
Marauder, nie som velky odbornik na steaky, ale to co tvrdis Ty nie je vsetko az tak pravda, hrubka steaku zavisi od toho aky je to steak, moze to byt NY streak, Ribeye, alebo to moze byt aj flank steak....nevidel som nikde jest stodolarove steaky plastikom,a to ani na zahradnej party....staky v USA nestoja az tak vela, uz za $25-30 dostanes kvalitny steak...a Kobe steak sa da zjest ovela lacnejsie, mozes si masko kupit aj domov napriklad na Amazon.com
janazjarku
@marauder ci pána to bolo hodnotenie gurmána ta šme še pobavili :-) hlavne tá hrúbka stejku sa mi páči !! Predstavujem si to takto : ..i príde chuap do stejovne i rečie "Nože mi zrobte dáky stajk :-D!".."dovolíte môžete mi ukázať váš penis, aby sme vedeli na akú hrúbku vám ho máme správne pripraviť " prehovorí zapýrená dievočka :-DDD
hubata
Dokonca sa môže stať aj tragédia: ak zapýrená dievočka kukne na Slováka-Jánošíka môže si pomýliť aj španielskeho vtáčika s americkým stejkom. Ja teda neviem ako vy dievčatá, ale ja zostanem pri šnicli s krumpolama.
dobryhrncekvar
no to je tu zasa vášní!
ja na hovädzí steak nedám dopustiť! Opražiť z každej strany a šup do rúry na 3 min. a je akurát. Prílohy podľa priania stolujúcich, u nás obyčajne brusnice s hruškami a opekané zemiaky. Dobrú chuť !
gastronom
Trocha o Steaku : Outback Steakhouse restauracia : Steak pozname / podava sa : Sirloin , Ribeye , Porterhouse , Filet Mignom , New York Strip , Choped Steak ; teplota a uprava : Rare / krvavy , Medium Rare / cerveny v strede , Medium Rare / krvavo ruzovy v strede , Medium / mierne ruzovy v strede , Medium Well / ruzovy v strede ( najcastejsia priprava - najchutnejsi ) Well Done / v strede je do hneda - trocha je tvrdsi ale chutny. Hrubka Steaku 3- 4 cm , Filet Mignom - svieckovica 5 - 6 cm , priloha k Steaku : peceny zemiak , spargla / asparagus , cibula , sampiony , vino podla chuti / najlepsie je cervene Cabernet alebo Marlot , dolezita je aj cena : 19 - 25 dollarov za porciu + priloha + flasa vina , celkova cena pre trojclennu rodinu 80 - 100 dollarov +10 - 15$ tringelt . Inac pan ,, marauder nevie co pise ,, Ak niekto chce recept na dobry Steak napisem / poslem recept ( dolezite je odlezat Steak a marinovat / samozrejme najdolezitejsie je grilovanie Steaku ) Moja E-mail : caution@centrum.sk
zinnajdha
všetci máte pravdu. Ja by som steak pripravila aj podľa všetkých návodov,
chýba mi len jedna vec:
taká správna pec !
jumbo
marauder JA TAK RAD CITAM TVOJE PRISPEVKY VZDY MI UROBIS DOBRU NALADU. Údajne má mať stejk hrúbku priemeru penisu TO SOM ESTE NEPOCUL. A CO SPISKE PARKY AKO MAJU VYZERAT. VSETKO DOBRE.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia