Dusená kapusta
Dusená kapusta

Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov fotorecept

afataga - fotkaafataga, 3. decembra 2017
Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept)
Foto: afataga

Tento rcp. mám v zošite asi 20 rokov, varila ho kedysi v tv nejaká herečka, už si nepamätám jej meno ani názov relácie. Ja Zobraziť celý popisTento rcp. mám v zošite asi 20 rokov, varila ho kedysi v tv nejaká herečka, už si nepamätám jej meno ani názov relácie. Ja som trochu zmenila postup a pridala saturejku a chilli. V pôvodnom rcp. sa mala cibuľa opražiť na slanine, to som neurobila, lebo my nemáme radi mľandravú slaninu.

4-6
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 ks stredne veľká
3 ks (nemusí byť)
1 KL
1 KL (z mlynčeka)
1 KL
3 PL hustý
2 KL
1 kg
300 g mierne údená
200 ml
cca 200 ml horúca




Postup

  1. 1

    Dala som si uvariť vodu do konvice. Na masti som restovala pokrájanú cibuľu, ked začala sklovatieť, podliala som troškou vody a za stáleho miešania som ju nechala odpariť, toto som zopakovala 3x. Po poslednom odparení som pridala chilli, korenie, rascu a saturejku a premiešala.

    Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som pretlak a rýchlo zarestovala, odtiahla som hrniec bokom a pridala mletú papriku, premiešala a zas som podliala troškou vody a pridala som kapustu. Vrátila som na sporák a nechala dusiť asi 40 min.

    Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som pokrájanú klobásu, premiešala a zas bolo treba trošku vody. Nechala som dusiť 15 min. Ak máte kvalitnú klobásu bez múky, je to aj bezlepkové.

    Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A teraz som som bola v pomykove, lebo som mala zapísané iba smotana, tak som dumala, nakoniec som rozhodla pre kyslú, ale znieslo by to aj šlahačkovú. Smotanu som rozmiešala v miske s troškou horúcej vody, aby chúďa neutrpela teplotný šok a aby sa nezrazila. Pridala som do hrnca a nechala prejsť varom a je hotovo. Ochutnala som a trošku dosolila.

    Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tip: nabudúce pridám aj sušené huby. Príloha: ľubovoľná.

  6. 6

    No a takéhoto strážcu, resp. strážkyňu som mala pri krájaní klobásy, aby som sa neporezala :-)

    Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

mijaita
Ja nevim ze je to Ipelska, bez saturejky tohle zeli varim leta letouci se smetanou sladkou. Vetsinou varim malonko ridsi a jim to jako polevku. Je to luxus s pikantni klobasou. Saturejku zkusim priste.
haji
Recept se mi líbí, milá Afi, povedená kapusta! No a Tarinka nemá chybu, ví co má strážit a dělá si svoji práci víc než dobře! Krásná fota - jako malovaná. Díky za fajnový receptík.
frezia
Kapustu a hlavne kyslu, mozem aj obden. Takuto nepoznam, ale teraz urcite vyskusam. Len nerozumiem, preco nechas tu vodu 3x odparit...mozes mi to vysvetlit, prosim?
frezia68
Tento recept sa na mňa usmieva a ešte tento týždeň budem degustovať.Saturejku nemám,myslím,že nebude chýbať,ale klobásu mám bezlepkovú.Tvoja strážkyňa je k tej klobáse dosť ľahostajná,nevoňala jej?Alebo si ju,pre istotu, nakŕmila?A priznám sa Ti,že mne cibuľa v kapuste nevadí a takto ju odparujem len k mäsu.Ale fotka je taká lákavá,že si ma dostala :-).
afataga
@Mijaita tak vidis, si sa vdaka Vareche dozvedela, co to vlastne varis :-), napadlo ma, ze mozno si to aj ty kedysi videla v tv. a nazov si zabudla. Saturejku davam vsade, kde je cela cibule, kapusta, strukoviny, skratka take naduvacie potraviny, ona to zazracne tlmi.
@Haji dakujem, si mila
@Frezia neviem, ci to dobre vysvetlim, ale ta cibula tak viac zmakne a zahusti napr. gulas a ine maso dusene s cibulou, ja som si zvykla a uz to tak robim vzdy, ked robim cibulovy zaklad.
@Frezia 68 a co myslis, na koho som si spomenula, ked som napisala do nadpisu, ze aj pre bezlepkacov? :-), tak som rada, ze ta rcp. oslovil a budem rada ak vyskusas. Jasne, ze nevadi bez saturejky, buduci rok ti poslem, lebo ona mam zazracne ucinky, ako som napisala vyssie. Strazkyna bola v pozore, ale ked videla, ze dlho jej nic nedavam, prestalo ju to bavit a lahla si, dostala len makrobioticke koliesko, lebo stipala, teda ta klobasa :-) a dakujem.
frezia68
@Afataga :Tak to si nesmierne vážim,že si myslela na mňa ( aj na mňa),veď Ti posielam aj 1 srdiečko ku komentáru z vďaky.Na oplátku Ti pošlem fotku,ak budem variť.Dnes mám hlávkovú kapustu a perkelt ( bude na 3 dni :-))) ),tak maj trpezlivosť,lebo nie len kapustou chcem byť živá. A na saturejku sa už teraz teším....,používam do fazuľovice,do kapusty som nezvykla,ale si ma poučila.No myslím,že bude užitočné,ak budem pestovať na lodžii a nebudem sa spoliehať na zásielku,nie?Ala za ochotu posielam pozdrav aj pozornej strážkyni :-).
siisa
Čítam, čítam, že kedy prídu hríby, ja že si ich na začiatku určite zabudla napísať......aj som sa dočítala, že nabudúce :) Super recept, ja tie hríby dám hneď :)
havino
ja mám tiež rada tieto kyslé kapusty na všeliaký spôsob, u nás bud čisto paradajková, tak ju voláme, vyrastala som na nej, k nej fašírka, zemiak, alebo so smotanou už segedín, ale chuť viem, že super, kedže kapustnicu varím s klobásou, paprikou mletou a smotana na varenie musí byť, takže chuť poznám, super
kecemis
Tak totok ja rad. To urcite nebude cakat v KK dlho. Pre KK mam v KK vytvoreny specialny chlievik a ziaden recept necakal dlho na vyskusanie. A aj tento bude coskoro vyskusany.
alex37
fajnovú kapustu si spravila. Kyslá kapusta musí byť v zime, je natlačená v sude a čaká aj na takéto fajnové recepty. :-)
afataga
@Frezia68 nic sa neboj, ja si pockam, ako ten zajac :-), saturejka sa da asi aj na balkone, ak budes kupovat, tak horsku, to je trvalka, zahradna je jednorocna, ale mne sa tak rozrastla, ze rozdavam, rada ti potom poslem
@Siisa dakujem, v rcp. huby neboli, to ma napadlo az na konci, len daj, nic nepokazis
@Havino tak toto je kombinacia vsetkeho, co si vymenovala :-)
@Kecemis bude mi medzioceanskym potesenim :-)
@Alex37 dakujem, dufam, ze vam bude chutit
monty469
A tento recept mi akosi usiel ;-) Kyslu kapustu mam velmi rada, recept sa mi paci a pridam aj tie susene huby. Strazkyna nema chybu
mijaita
Nepíše se mi snadno, protože mám díky tobě určitě kilo navíc! To si eště vyřídíme! :-)
Fakt výborné, fakt! Dala čabajkovou klobásu a 5 kloboučků čerstvých hub. Za recept ti teda děkuju, nooo :-)


kecemis
Prisla na rad aj u nas. Manzelka ta srdecne pozdravuje a nemas sa jej ukazat na oci. Dopadla asi ako kolegina @Mijaita . Najskor bolo dlho ticho a potom som dostal vynadane, preco varim take dobroty. Vdaka.
afataga
Vy dvaja ste sa dohodli? Takto mi duplovanu radost urobit, to mam Mikulasa :-)
@Mijaita bojim, bojim, teda nemas za co, nooo :-). Dakujem za krasne foto a som rada, ze si tvoj mlsny jazycek pochutnal a este si ma aj pobavila. Cabajka to isto nepokazila :-).
@Kecemis :-))), tiez si ma pobavil, tesi ma, ze vam chutilo, teda dufam, ze aj tebe. Tak teda dobre, dnes sa jej vynimocne neukazem na oci :-).
tiginko
robievam podobnú kapustu a ani som nevedela, že Ipeľskú :-)
Inak práve pred chvíľou som prvý krát vyskúšala tvoj spôsob rozvarenia cibule, robím koložvársku tak som dusila perkelt na ňu. Vyzerá to super a už budem robiť takto. @radoxov spôsob s rozmixovaním základu je tiež dobrý, len som chcela vyskúšať aj toto a ako bonus nemusím špiniť tyčák.
afataga
@Tiginko (9.12.2017 10:59)

No tak aspon na stare kolena si sa dozvedela, co to vlastne varis :-). S tou cibulou ani neviem kde a kedy som to videla, je to super a ako hovoris - cibula makka a tycak cisty.
izabella929
@afataga , tam ,odkiaľ pochádzam všade tečie rieka Ipeľ, dokonca tam kde Ipeľ pramení som mala rodinu a často sme chodili na živánsku pri harmonike v krásnom prostredí vysokých hôr s veľmi dobrými skromnými ľuďmi..ale o takejto kapuste som veru nepočula..-))nič v zlom..možno autor receptu tiež pochádzal od nás a tak ju pomenoval..už len zo zvedavosti určite vyskúšam..tam v tých horách je kapustnica nedeľným sviatočným obedom na rozdiel od nás kde je sviatočná polievka zo sliepky ...prajem ti krásny víkend.-)
afataga
@Izabella929 (9.12.2017 14:25)

Jasne, ze nie v zlom, ako som napisala v uvode, videla som to kedysi v tv, netusim, preco sa tak vola, mozno aj ta herecka ma rcp. od niekoho, niekedy su nazvy zahadne, ako napr. francuzske zemiaky.
Vsetko najlepsie k meninam :-).
mariamka
ja ju mam pod nazvom Istebnicka, saturejku pouzivam v kombinacii so strukovinami, tak svacnem aj do kapusty, ked vravis,, naozaj volakedy boli tie recepty jednoduche a chutne


izabella929
@afataga , ďakujem pekne za gratuláciu.-)
teraz mi už iba nie je jasné, či to je polievka, alebo kapustový prívarok.
kapustnicu aj ja tak začínam variť, že opečiem nakrájanú slaninu, pridám nakrájanú cibuľu jednu lyžicu cukru, pridám na kolieska nakrájanú klobásu a keď sa všetky chute spoja, pridám trošku nakrájanú kapustu, podusím všetko spolu a podlejem vodou..ale ja pridám ešte údené mäso, surové mäsové kosti a varím, kým všetko nie je mäkké..potom pridám paradajkový pretlak domáci, sušené hríby občas guľky z mletého mäsa a všetko spolu povarím..napokon pridám nakrájaný cesnak na drobno a nechám už iba chvľku povariť..toť moja kapustnica..
afataga
@Mariamka (9.12.2017 19:37)

Sranda, ja mam presne ten isty rcp., len s inym nazvom, zahada. Mne sa ale zdalo lepsie zarestovat pretlak do zakladu a tej saturejky sa neboj, fakt ucinkuje.

@Izabella929 , toto nie je kapustnica, skor huste jedlo, ja nedavam do zakladu slaninu, lebo potom zostane taka mlandrava a to my nemame radi, viem, ze ty to casto tak robis, ja nie. Kazdy mame svoje osvedcene postupy a chute.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia