Indický cícer s hlivou

Autor receptu: stanci11

Toto je jedlo ktoré neskutočne milujem, vymyslela som si to niekedy dávno pradávno a odvtedy je pravidelne na stole. Myslím, že inšpiráciou mi boli hlavne recepty od Methi :)

1
porcia
5 minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cícer som mala namočený cca 12 h, vodu som zliala, zaliala ho čerstvou a dala variť (pod pokrievkou).
  2. Kým voda zovrela, nakrájala som si cibuľku s cesnakom nadrobno, plus som očistila a natrhala hlivu na väčšie kúsky.
  3. Keď sa cícer zavaril, lyžicou som pozbierala penu, stíšila plameň a nechala ho 40 min variť pod čiastočne odchýlenou pokrievkou.
  4. Tak teraz som mala pol hoďky času pre seba a potom šup nazad ku sporáku :) Orestovala som cibuľku, a keď bola sklovitá prihodila som k nej nakrájaný cesnak, a spolu som to orestovala ešte 1 min.
  5. Zatiaľ sa dovaril cícer - tak som ho zliala a časť vody si odložila bokom, keby bolo treba na neskôr.
  6. Na panvičku som pridala asi 1/2 ČL kurkumy, 1/3 ČL mletého sušeného zázvoru a nakrájané sušené chilli papričky. Poriadne som to premiešala a opekala zase asi 1 min.
  7. Na túto kurkumovú zmes som potom šupla natrhanú hlivu, zľahla posolila a restovala som kým sa hlivka krásne nezafarbila od korenín a nepustila šťavu.
  8. Akonáhle bola tá hliva dostatočne orestovaná a šťava sa odparila, tak som do tejto zmesi pridala odcedený cícer, podliala to troškou vody v ktorej sa varil a nechala som to dusiť, až kým sa tá voda zase neodparila (pointa je hlavne že sa krásne prepoja chute a pekne sa to všetko obalí koreninami v tej troške vody).
  9. Do zmesi som potom vliala 50 ml rýžovej smotany, riadne som to premiešala a nechala prevariť zase cca 3-4 minúty.
  10. Ak by sa niekomu zdala zmes riedka, tak sa mi osvedčilo proste rozpučiť varechou pár guličiek cíceru a ešte to chvíľočku povariť. To už si každý nastaví podľa chuti :)
  11. Na záver som sypla trošku garam masaly (odporúčam nepreháňať s týmto korením kto nie je zvyknutý). Plus ja v momente ako použijem toto korenie tak vypínam sporák a už to len zamiešam do horúceho jedla bez toho aby to prešlo varom. a HOTOVO... najhoršie je že hodinu to človek varí a potom to zmastí za 10 minút aj s cestou ku stolu :D (a kto by chcel aj prílohu, tak si viem predstaviť ryžu alebo nejaké placky ...)