Indický cícer s hlivou
Autor receptu: stanci11
Toto je jedlo ktoré neskutočne milujem, vymyslela som si to niekedy dávno pradávno a
odvtedy je pravidelne na stole. Myslím, že inšpiráciou mi boli hlavne recepty od Methi :)
1 porcia |
5 minút príprava |
55 minút tepelná úprava |
Postup
- Cícer som mala namočený cca 12 h, vodu som zliala, zaliala ho čerstvou a dala variť (pod pokrievkou).
- Kým voda zovrela, nakrájala som si cibuľku s cesnakom nadrobno, plus som očistila a natrhala hlivu na väčšie kúsky.
- Keď sa cícer zavaril, lyžicou som pozbierala penu, stíšila plameň a nechala ho 40 min variť pod čiastočne odchýlenou pokrievkou.
- Tak teraz som mala pol hoďky času pre seba a potom šup nazad ku sporáku :) Orestovala som cibuľku, a keď bola sklovitá prihodila som k nej nakrájaný cesnak, a spolu som to orestovala ešte 1 min.
- Zatiaľ sa dovaril cícer - tak som ho zliala a časť vody si odložila bokom, keby bolo treba na neskôr.
- Na panvičku som pridala asi 1/2 ČL kurkumy, 1/3 ČL mletého sušeného zázvoru a nakrájané sušené chilli papričky. Poriadne som to premiešala a opekala zase asi 1 min.
- Na túto kurkumovú zmes som potom šupla natrhanú hlivu, zľahla posolila a restovala som kým sa hlivka krásne nezafarbila od korenín a nepustila šťavu.
- Akonáhle bola tá hliva dostatočne orestovaná a šťava sa odparila, tak som do tejto zmesi pridala odcedený cícer, podliala to troškou vody v ktorej sa varil a nechala som to dusiť, až kým sa tá voda zase neodparila (pointa je hlavne že sa krásne prepoja chute a pekne sa to všetko obalí koreninami v tej troške vody).
- Do zmesi som potom vliala 50 ml rýžovej smotany, riadne som to premiešala a nechala prevariť zase cca 3-4 minúty.
- Ak by sa niekomu zdala zmes riedka, tak sa mi osvedčilo proste rozpučiť varechou pár guličiek cíceru a ešte to chvíľočku povariť. To už si každý nastaví podľa chuti :)
- Na záver som sypla trošku garam masaly (odporúčam nepreháňať s týmto korením kto nie je zvyknutý). Plus ja v momente ako použijem toto korenie tak vypínam sporák a už to len zamiešam do horúceho jedla bez toho aby to prešlo varom. a HOTOVO... najhoršie je že hodinu to človek varí a potom to zmastí za 10 minút aj s cestou ku stolu :D
(a kto by chcel aj prílohu, tak si viem predstaviť ryžu alebo nejaké placky ...)